Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2015 16:17 - Полицията (полезно е да се знае) - ( "Ръководство за деца" :)
Автор: starforlife Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2246 Коментари: 2 Гласове:
16

Последна промяна: 09.11.2015 10:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bgПовод за този ми (извънреден) постинг е факта, че напоследък се шуми по отношение на Полицията и основно стачните й действия.
Сега: не защитавам сляпо полицая, а изказвам следните мнения:
- За да искаш нещо от отсрещния - първо трябва да си готов да даваш.
Гледано и в двете посоки:
- И полицая да е готов и да изпълнява с усърдие служебните си задължения и то с необходимата доза уважение към гражданите
- И ние като граждани на Обществото да сме склонни както да съдействаме, така и да уважаваме него, служителя на Закона.
- Присмиването по адрес на една институция на законовата власт не води до нищо конструктвно.
(а според мен говори и за културата Ви и нагласата Ви спрямо Закона въобще)

Казвам "присмиване", а не "осмиване". Защото едно е да осмиваш недъзите на една наистина зле работеща система (говоря за ефективността на нашата Полиция към момента) - коренно различно е да се подиграваш с нея и то особено в светлината, че самият ти с нищо не допринасяш за това, обстоятелството да се промени.
Мога да продължа с мненията, но не това е идеята ми на този постинг. А идеята ми (както обикновено в повечето случаи)
е той, постинга, да има определена полезност, а не да е просто продължение на определени комплекси или израз на празнословия.

Така, че:
Полицията (полезно е да се знае)

Първо да обърна внимание, че трябва да се прави разлика м/у "Охранителна полиция" и "Пътна полиция".
Това са две коренно различни и като функции, и като правомощия, подразделения на Полицията.
Първото нещо, което е хубаво да се знае от всеки, това е, че може да бъдете спрян за проверка единствено от двойка полицаи. Тоест: единичен полицай (особено "изявяващ се" като пътен) не може да Ви спре за проверка! Не е законно. Имате право да откажете съдействие.
Не спирате и не изпълнявате разпореждания (защото така стоят нещата: полицаят има правомощията да Ви разпореди какво да извършите и Вие сте длъжни да се подчинявате) на лица, които не носят отличителните белези на Полицай, а именно: Тъмно-синя полицейска униформа и/или жълта светлоотразителна жилетка с видни атрибути за това, дали полицая е на служба в "Пътна полиция" или "Охранителна полиция" (или някое друго звено от тези, които имат право да Ви спрат за проверка: звено "Сигма", "Специализирани полицейски сили", "Престъпления по пътищата", "Пътен контрол"), както и бадж със снимка, име и фамилия, длъжност и най-важното - индентификационен номер (по който при желание от Ваша страна можете да направите проверка или запитване в Дирекцията на Полицията).
Вече казах, че законно може да бъдете спрян единствено от двойка полицаи, а когато се касае за "Пътна полиция" - има още условия "на Ваша страна", а именно:
Спирате автомобила си за проверка единствено, ако сигналът за това е наравен от пътен полицай. Тоест - охранителен полицай няма правото да Ви спира за пътна проверка (при шофиране иде реч), освен в случаите, когато сте в населено място с под 5000 души, където служителите на "Охранителна полиция" могат да изпълняват функциите и на "Пътна полиция".
Спирате автомобила си за проверка единствено, ако виждате полицейски автомобил (надписи в/у автомобила "Полиция" или "Пътна полиция") със сигнална лампа тип "крило" (по цялата ширина на купето). Не спирайте на "полицейски" (кавичките може и да са неуместни, тоест - автомобила наистина да е такъв, но полицая да е в разрез със Закона) автомобили , които са с кръгла (подвижна) сигнална лампа, дори да виждате двойка полицаи, с ясно изразени униформа и отличителни белези.
(Говорим естествено при нормална ситуация, при рутинна проверка, а не при акция по задържането на рецидивист или друг криминален контингент)

Стоп-палката също е задължителен атрибут при разпореждане за спиране от страна на проверка от пътен полицай.
Полицаят (както и полицейският автомобил) трябва да е застанал срещу движението.
Сигнал за спиране
(било то с палка през прозореца, разпореждане по репартитора, или с включване на светлини и кратък вой на сирената) може да Ви бъде подаден и от движещ се автомобил или мотоциклет. Законът допуска подаването на сигнал и с ръка, без стоп-палка.
При спирането полицаят е длъжен да Ви се представи с името и званието си, както и да Ви информира към кое структурно звено се числи, а при поискване от Ваша страна - да се индентифицира със служебна значка и карта. Знайте, че значката е много по-важен атрибут за индентификация на полицейския служител, отколкото служебната карта и е достатъчен атрибут по представянето. Тя също има индентификационен номер, който можете да запишете и въз основа на който да направите своя проверка, допитване, възражение.
При отсъствие на тези три обстоятелства:
- Полицаят да е застанал с/у движението
- Да подава сигнала както описах
- Да се индентифицира при проверката

Вие сте в правото си да оспорите процедурата, тя да се третира като нередовна и полицаят да понесе дисциплинарно наказание.
Това га правите в свободен текст в самия съставян акт и/или на отделен лист, като при второто обстоятелство не забравяте в акта да впишете обстоятелството.

Ако не сте го направили веднага - можете да го направите до 3 дни от датата на акта пред самият орган, издал акта. Следва правото Ви да обжалвате пред съответния районен съд.
Едно "лирическо" отклонение (за да се види, че говоря за Принципи, а не защитавам полицая):
В САЩ, ако служител на реда излъже - го грози наказание до 15 години лишаване от свобода!
Еее, как няма да работят качествени хора в полицията там и тя, полицията, да не е ефективна?!
ЗАКОНИ и САМОСЪЗНАНИЕ да ги спазваме - нима не е това важното?!
И именно затова се "дразня" от празните приказки на този или онзи. Защото не познаваме и не вземаме активно отношение кън правата си (да не говорим към задълженията си), но все другия ни е виновен.

Мисля, че и това е достатъчно, но, ако не ме домързи - ще допълня постинга и с някои по-специфични неща, като например:
- Изисквания за спирането на МПС от автомобил на "Пътна полиция", оборудван със система за видеонаблюдение и аудиозапис.
(което обстоятелство - да се спира за проверка единствено в този случай - беше прието от януари тази година, но беше "отменено" от 24-ти юли именно поради липсата на бюджет, за което най-малка вина имат редовите полицаи, по които е смехотворно да злорадстваме)
- Особености при проверката при изключение от горното "правило", тъй като както вече написах с дребен шрифт - от 24-ти август проверката може да бъде извършена (засега) по стария начин.
- Проверка на самоличност, лични вещи и обиск на другите пътуващи, освен шофьора

Полезно към момента (ако не продължа постинга) според мен е да знаете три неща:
Първо - По изключение (въз основа на споменатите промени от 24-ти юли, влезли в сила от 24-ти август 2015-та) служители на "Пътна полиция" могат да Ви спрат за проверка при отсъствието на посоченото по-горе оборудване за видео и аудио контрол единствено, ако извършвате явно нарушение на правилата за движение по пътищата!
Тоест - не е правомерно спирането Ви за рутинна проверка.

Второ - В този случай служителят е длъжен да Ви състави акт за административно нарушение!
Тоест - без значение има ли или не такова - акт трябва да има (логично от гледна точка да се пресече корупционната практика), което не води до последствия за Вас.

Трето - Може да си запишете ей този телефон 02 982 22 22, който е откритата линия за корупция в структурите на МВР и да проявявате споменатата вече от мен активна гражданска позиция.

Според мен, ако се ръководим от това, третото - нещата ще вървят напред и нагоре, в посока, накъдето на всички ни (като уж европейци) се иска.
Или греша?!"Полицейското" клипче-"дежавю", което използвах за музикален фон на постинга е...
( за теб, Санкии, естествено :))
Гласувай:
16
01. rayofdreams - Интересно четиво
09.11.2015 11:57
Липсваха ми вашите закачки с блондинката.
Бъдете все така искренни и с чувство за хумор, иначе този блог ще потъне в сивота.
Поздрави за постинга!
цитирай
2. starforlife - Приемам, айде - от мен да мине! - ха ха ха
09.11.2015 12:10
rayofdreams написа:
Липсваха ми вашите закачки с блондинката.
Бъдете все така искренни и с чувство за хумор, иначе този блог ще потъне в сивота.
Поздрави за постинга!

Поздравите иде реч.
Но искам да бъдеш честен:
Ти ли напомпа този постинг вчера?!
В замяна ще ти дам следния шанс:
На 30-ти този месец имам РД.
Среща ще определя на теб (не на блондинката, с която сме големи диванета, да) на същото място в 9, 15, 20 часа /за да можеш при желание да имаш възможността да се "включиш"/.

Аз, Всевселенското Величие, на никого не съм оказвал тази Всевселенска чест. - ха ха ха
От теб зависи как ще разиграеш картите си и накъде ще тръгнеш.

Бях решил да изтрия всички коментари под този тъп, кретенски постинг, но твоя този път реших да оставя и дори приятелски да ти отговоря.
Е... скоро сигурно отново ще ти рекна, че си кретен, тъпак и малоумник, но това е друга бира.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: starforlife
Категория: Лични дневници
Прочетен: 250622
Постинги: 179
Коментари: 1089
Гласове: 913
Архив