Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2018 17:30 - "Митарствата на една книга" (Част I-ва - РУСЕ)
Автор: starforlife Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4915 Коментари: 27 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Защо така реших да именовам този мой постинг, съдържащ снимки от град в Родината ни, можете да научите от 10-ти коментар ето тук:

http://4udovi6teto.blog.bg/poezia/2018/04/23/v-nedelia-gospod-prikazki-razkazva.1605092
Тук и сега ще си позволя да копирам част от моя коментар там, от която част горе-долу ще ви се изясни историята на една книга.
Ей я на, касаещата част от коментара ми:
Преди 4 години с един съблогър се сближихме повече от размяна на някой и друг коментар под постингите и започнахме да разменяме по някоя и друга дума в скайп или по терефона.
Още при първия ни разговор в скайп, от дума на дума, стана на въпрос от негова страна за една книга, която той силно искал да има, но няма начин, защото е издавана през 60-те години.
Зная, че ще прозвучи фукарски, но е ноторен (повтарям за бле(й)ки - ноторен) факт, че на 10-тата минута, още пишейки си с него (съблогъра), книгата я бях открил и поръчал.
След 3 дни пристигна с наложен платеж (колко струва не е интересно, но да кажем, че е с антикварна стойност) и заговорихме как да му я изпратя.
Щеше да е уж по "Еконт", но като пратки до селото му не се доставяли от фирмата? В големия град в близост не било удобно... А и той щял да идва по София скоро и така остана като дойде - да се видим и си я получи.
Подарък от мен естествено, не ставай смешен: от пенсионер не бих приел пари за книга, с която реално аз съм решил да го зарадвам.
Мина време, съблогърът ни идва в София, но... така и не прояви инициатива (аз опитах) да отдели 10 минутки време за по кафе, на удобно за него място и в удобно за него време, където аз да отида, за да му е на него ненатоварващо гафика на посещението.
Минаха години, дойде 2018-та, книжката естествено я пазех и то на най-сигурното място: в личната ми касета в обществен трезор, където държа най-важните си лични и фирмени документи и някои вещи от силно сантиментален характер.
И хей така, поради охладнели приятелски отношения ЗАРАДИ ПОЛИТИЧЕСКИ НЕГОВИ ПРИСТРАСТИЯ И ИДЕОЛОГИЧНИ ВИРТУАЛНИ (подчертавам) "ПРИЯТЕЛИ"...
Приятели на думи и то в кръжок по комплексарско заяждане тук...
Се стигна до момента, в който най-безцеремонно истината по отношение на тази книга (снимка на която ще присъства в новия ми постинг) беше педалски изкривена.
Естествено, не отговорих на подлия коментар. - Има текст в самата книга, който отговаря.
Когато си получи все пак книгата, подпряна му лично от моята ръка на пътната врата на къщата му - да си я открие и прочете сам.

А сега да поясня каква идея ми провокира фразата на Поетът с главно "П" Валери Станков, която ползвам като заглавие и за която му благодаря:

Аз пътувам много.
Къде по командировки, къде защото просто ми е кеф да си вея байряка на бял кон из страната ни и извън пределите й.
Имам почти пълната независимост да го правя, защото от мноого-много години, обикновено нямам шеф над главата си, от който да съм зависим и който да ме ограничава.
И понеже книгата беше в мен при посещението ми преди няколко дни в Русе...
И понеже вчера пък беше с мен при посещението ми в Пловдив...
Днес Валери с думите си ми даде идея:
Книгата ще я нося с мен когато се срещам с наши съблогъри, ще им я преотстъпвам да я прочитат и да ми я връщат.
Това ще го правя до тази дата
догодина.
Тогава, догодина, на днешния ден - книгата собственоръчно ще я отнеса до вратата на този, който грам не я заслужава, но понеже аз съм пич - ще я подпра на пътната му врата на днешния Ден на Книгата, пък той да прави с нея каквото реши.

Аз казах!

А сега ще ви снимкоразведа из Русе.



image


image

image

image

image

image  image

image

image

image

image  image

image


Тук е моментът да обърна внимание защо постингът ми "Обед в Мюсор" бях го озаглавил така и да скибате началото му и сравните със снимката отгоре.
Ето линк съм постинга ми:
http://starforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2018/03/21/obed-v-miusor.1600033

image

Тук е моментът да ви задам задачка-закачка.
Какво особено забелязвате на по-горната снимка?

image

image

image

image





image


И преди да си тръгнем с вас от красивия град Русе, ще ви припомня едни смехории:

image  image



image






Гласувай:
29



1. starforlife - Запазена позиция (ха ха ха)
23.04.2018 17:32
цитирай
2. анонимен - Здравей,
23.04.2018 18:49
Честно казано, не виждам защо трябва да носиш на крака нещо на човек, от когото си разочарован. И ако ходенето ти до Русе беше, в някакъв смисъл, въпрос на чест, ситуацията тук не е същата. Но решението си е твое.
А в снимката, която споменаваш, може и да има нещо особено, но не го забелязвам.
Поздрави!
цитирай
3. cortana - :) :) :)))
23.04.2018 18:59
Трябваше да кръстиш постинга 'От кой български град са снимките?'. И двете с лопатката да ги сложиш най-отдолу като подсказка. :) :) :)))))
Можеше дори да го направиш като викторина:
'Кой е градът, показван ви в снимки?'
а) Градът на Стар
б) Градът на Корти
в) Градът-мечта на Кофичко от село
:) :)))))
Защото 'на кака Кофичко' е от село, не от града. :) :) :)
цитирай
4. cortana - :)
23.04.2018 19:04
angpiskova написа:
Здравей,
Честно казано, не виждам защо трябва да носиш на крака нещо на човек, от когото си разочарован. И ако ходенето ти до Русе беше, в някакъв смисъл, въпрос на чест, ситуацията тук не е същата. Но решението си е твое.
А в снимката, която споменаваш, може и да има нещо особено, но не го забелязвам.
Поздрави!
Защото Жоро е такъв: Все мисли, че някой ще се сепне. :)
Освен това, не познаваш методите му.
Някои от тях са наивни, наистина, но пък съм се убедила, че са ефективни.

ПП: А загадката... Тя мисля, че се явяваше 'застраховката' на Жоро, че е бил в Русе при опит 'кофичко' да го обори, че борави със снимки от Интернет. Обърни внимании на сградата вляво. :)
цитирай
5. vmir - Да се нарича Русе "градът на Кофичко" е кощунство.
23.04.2018 20:46
Блейки няма нищо общо с манталитета на русчуклии и го твърдя с непоколебимата увереност на човек роден, отрастнал в Русе и познаващ навиците, отношението и манталитета на коренните жители на Русе. Сблъсквал съм се и познавам също светогледа и маниерите на новите русенци, особено на партийните активисти, които гледат с подозрителност на улегналите и позитивни човешки взаимоотношения и се пънат да ги обезсмислят и модифицират в духа на партийната солидарност, с което ги превръщат в гротеска много близка до повода за прозвището "Кофичко". Моля, не оскърбявайте хилядолетния град налазен от застаряващи партократични влечуги.
цитирай
6. musicgirl81 - Жоро-Стар, привет! ;) Корти, ти също! ;)
23.04.2018 20:59
Чудесни снимки сте направили. Разходих се с удоволствие по централната част на Русе, която е станала още по-красива, отколкото си я спомням от посещението си преди 3, 4 години. ;)
Поздравче от мен! ;))
https://youtube.com/watch?v=1w7OgIMMRc4
цитирай
7. vaquero - starforlife,
23.04.2018 22:08
Русе е един европейски град.
А при социализма се издаваше само стойностна литература.
цитирай
8. анонимен - Русе е един европейски град. А при ...
23.04.2018 22:26
vaquero написа:
Русе е един европейски град.
А при социализма се издаваше само стойностна литература.

Да бе, като започнем от неизчерпаемото количество томове на Тодор Живков:)
цитирай
9. getmans1 - Здравейте и от мен! Оказва се, че ...
23.04.2018 23:22
Здравейте и от мен!
Оказва се, че Кофичко е и Кифличко, видял цъфнала ягода и се размечтал, и за шампанско.
Стар, ти като външен човек може да си забелязал нещо което на местните ни убягва и май ще трябва да гадаем. Предполага, че и ти си се впечатлил как е опакована сградата на бишето ОУ на МВР.. Не помня вече от колко години е така, нито какъв и е статута но мисля че в този си вид е най-удачно да дочака своя час.
ЧеПърд може нещо да знае но нали нещо ни е сърдит едва ли ще сподели:)))
цитирай
10. cortana - Делвам. :) :)
23.04.2018 23:41
анонимен написа:
cortana написа:

'Кой е градът, показван ви в снимки?'
а) Градът на Стар
б) Градът на Корти
в) Градът-мечта на Кофичко от село

Отговора е "в", а "на кака кофичко" е най-смешния прякор с който се е сдобивал блекиту. Поздравлениа за кръстницата. :-)
Като внасям корекция, за да не обиждаме vmir.
цитирай
11. kolevn38 - Браво Жоро,
24.04.2018 07:19
Супер инициатива!
цитирай
12. tutankhamon661 - starforlife
24.04.2018 08:02
Когато се регистрирах тук, първоначално много исках да се запозная с хора от Блогбг. Беше ми любопитно, исках да видя кой стои зад профилите. Еднa блогърка, с която тогава често си пишехме тук и по скайп, ме изненада приятно, обяснявайки че се организират блогърски срещи. Естествено, възнамерявах да отида на някоя такава. Междувременно обаче събрах достатъчно информация, която ме разубеди. Научих например, че тук се въртят страшни интриги на лични съобщения. Те до такава степен влияят на хората, че определят поведението им както в Блогбг, така и извън него. Това се върза с представата, която вече имах за интригантския нрав на човека. Биг Брадър е жив и то съвсем реално, а телевизионното шоу просто описва реалните отношения между повечето хора. Изключенията не отричат правилото. Защо ми е да познавам човек, който наивно вярва на лъжи, без дори да се замисли дали не го будалкат? Ако без никаква съпротива се оставя да го водят за носа, значи е по-добре да стоя далече от такъв.

Искам да кажа, че описаното в постинга потвърждава моите наблюдения. Постъпката ти е благородна и красива, но както вероятно и в други случаи си се убедил, невинаги има кой да я оцени. Мога само да ти пожелая да се случва по-рядко, а красивите, приятните и полезните събития да са повече.

цитирай
13. jitanosten - Поздрави!
24.04.2018 10:10
Лично аз съжалявам, че не се срещнахме с теб, но вероятно така е трябвало! Понякога някой или нещо изглеждат по един начин, а се оказва, че са други. Често това се случва и при нас самите. Тъжно е, когато достатъчно свободни и умни хора се разминават! А може би поне единият от тях не е такъв....?
цитирай
14. vaquero - До 8. angpiskova
24.04.2018 10:38
"Произведенията" на Живков не са художествена литература и даже въобще не са литература.
цитирай
15. apostapostoloff - Няма да го прочета-
24.04.2018 10:56
щом влязох и зазвуча идиотска мелодийка. Ужас!
цитирай
16. predatorkapredatorka - Честит празник на книгата и на всички изкушени читатели
24.04.2018 13:57
Както казах и при поета Валери Станков...
не давай бисерите си на..прасето,Валерий
то не отбира..

дърдорене на английски е.точно чат...или..
това което виждаме при поетесата Копуткова
в неотменната компания на Апостолов и миссана
Поздрави Жоро постарал си се...

цитирай
17. анонимен - "Произведенията" на ...
24.04.2018 14:09
vaquero написа:
"Произведенията" на Живков не са художествена литература и даже въобще не са литература.

Огромната част от художествената литература също беше с пропагандна насоченост. Иначе не можеше да види бял свят. Помня как и в училище ни натрапваха изучаването на някои от тези книги.
цитирай
18. cortana - 'И тези бедни същества вярвали маниакално, че всичко, което съществува, трябва непременно да има свой смисъл и че смисълът на някои неща е по-висш от смисъла на
24.04.2018 15:27
vaquero написа:
Русе е един европейски град.
А при социализма се издаваше само стойностна литература.

'Тези същества прекарвали по-голямата част от времето си в опити да разгадаят своя собствен смисъл. И всеки път, когато откривали нещо, което им се струвало, че е техен смисъл, той се оказвал толкова нисш, че те се изпълвали със срам и отвращение.'

Жоров градски, извини ме, че ще го кажа, но при вас, комунистите, срам няма.
Не мислиш ли, че да те ограничават в това коя и каква литература да имаш възможност да четеш, само по себе си е идиотско?
Цитатите са от книга на Кърт Вонегът. Да си се докосвал до този автор, покрай десетките руски, които си изчел през живота си?
Жоро може да ти заеме за прочит две от личната си библиотека: 'Сирените от Титан' и 'Времетръс'.
Препоръчвам ти да ги прочетеш. Хей така, за да си по-широко сроен и да си се докоснал и до душевността на тези, които наричате буржоазни чеда. :)
цитирай
19. troina - хах ха хаа, веселбата на „кофичко„ и единств. му радост..
24.04.2018 15:29


1. troina - оо, мОгична Вондеричнаа..
15:27
пак ли ти ,ма..пипирутке..непоръбена
нагла, дърта,и..грозно повсеместна..
като..водата от крана..
още ще пиша, само ме изтрий..
казах, Юлия
цитирай
20. cortana - :)
24.04.2018 15:30
vaquero написа:
"Произведенията" на Живков не са художествена литература и даже въобще не са литература.

Естествено. Те в преобладаващата си част са чиста пропаганда. :)
Смешното, Жоров градски, е че западът се пропагандира от само себе си с условията на живот, които предоставя, а не е нужно в литература да говори как видиш ли някой ден ще настъпи комунизъм и от чешмите ще тече мед и масло. :))))
цитирай
21. cortana - Последни 20 регистрирани посетителя
24.04.2018 15:31
14:07 - angpiskova
13:50 - predatorka
13:47 - predatorka
12:23 - xubavka
12:07 - vencivaleri1951
11:42 - blogbg
11:18 - malchaniaotnadejda7
10:56 - apostapostoloff
10:45 - vaquero
10:35 - vaquero
10:01 - jitanosten
08:01 - tutankhamon661
07:32 - sofisofi
07:16 - kolevn38
06:03 - 4udovi6teto
23.04 23:40 - cortana
23.04 22:54 - leonleonovpom2
23.04 22:46 - getmans1
23.04 22:25 - angpiskova
23.04 22:12 - deathmetalverses
цитирай
22. blackpredator - та
24.04.2018 16:36
това да публикуваш списък на прочелите, напълно се удовлетворява от аФтора на двете книги от личната библиотека:
"Големият проблем с тъпите копелета е в това, че са твърде тъпи, за да могат да повярват, че съществува възможност да си умен."

за разлика от обема на Кофичко, в съдържанието на Решетко, се вижда само едно камЪче, търкулнато преди дни от Венци:
"При теб нещата са съвсем други. Ти ще ги свиеш като габро....пардон , като лионски кроасани, а и не е ушито мисля сако което да те промени , както е променило Моделиани.
И пак за "богат беден" и пак за Моделиани. Когато ти скимне да ядеш суши в Париж и ако ти остане време в което не ти трябва да заработваш хиляди ойро , ти предлагам да се отбиеш в Лувъра и да потърсиш една картина на Сезан/ако брокера ти, не я е купил вече/ Та на тази картина Моделиани танцува и свири със саксофон под един уличен фенер. В лицето му, в тялото му се е събрало всичкото щастие на света-няма пари човекът, няма компютри, има само едно /злонещастно и злокобно/ сако, не спори за таланта си, не се доказва непрекъснато , но е щастлив...много щастлив. Има само дарованието си и жена до себе си която обича до безумие-предимно рисува само нея. Картините му днес струват стотици милиони, но мисля си, че на него отново не му пука от това-свири си там близо до дядо Боже със сакса и е щастлив. Сега да не вземеш да го изтълкуваш, че искам да се надсвирвам с теб или пък ти се заканвам със саксофон в ръка. Не "пич", разказвам ти истории, които ти поради заетостта си може би си пропуснал"

определено горните самозвани гемолози, хайли лайкли не могат да го оценят
е, за останалите пиша...
цитирай
23. cortana - Понеже Жоро е в Турция, а предстои след малко да се публикува новият му пътепис,
24.04.2018 16:57
та ето ме, да държа нещата под контрол. :)
:) :) :)))
цитирай
24. milady - Бпърдяторе, добре, че бързо..копираш..за да сееш злост и омраза, и манипуалции тук
24.04.2018 16:57
ти не си хайкли лайкли ,кретен, копирал 5 думи от Гугъл
а, просто..хапло-лайкли..в непрекъснато Ветрило на мания/спр международната класификация на болестите (МКБ-10)
[PDF]
ако не спреш да я помпиш баба мОгична Вондерична, с 95 ника, да да..
още чукове по главата,ще има..
както казва Баща ми..Ницше..

може да бъдеш коректив на Мара Общата от Пескара,шапшалова
камо ли на Ж, или който и да е друг тук
ти, откъде знаеш, колко книжки имаЛ Ж, кога е бил в Лувъра,
или пък аз ?
тъпънар дребен и вреден..
цитирай
25. cortana - 22. blackpredator
24.04.2018 16:59
'На кака Кофичко', смешен си човече. :) :) :)))
На интелигент можеш да се правиш пред други. Пред нас не се котираш. :)
цитирай
26. cortana - А ето го и "Митарствата на една книга" (Част II-ра - ПЛОВДИВ)
24.04.2018 17:26
:)

http://starforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2018/04/24/quot-mitarstvata-na-edna-kniga-quot-chast-ii-ra-plovdiv.1605320
цитирай
27. vaquero - До 18. cortana
24.04.2018 23:50
Предпочитам да чета Марк Твен, О, Хенри и Стайнбек.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: starforlife
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2589749
Постинги: 1153
Коментари: 16834
Гласове: 13882
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031