Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2019 00:31 - Фактологическа фактология - ха ха ха (Технологично днес Русия е "там", където САЩ бяха през 2002-ра, но не съвсем - хоооо хо хо хо хо)
Автор: starforlife Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4587 Коментари: 19 Гласове:
39

Последна промяна: 14.02.2019 08:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Един съблогър днес ме приканил да посмаля.
Ама аз нали съм си манго, та реших да ви дам друг фактологически пример как този изявлен русофил сам излага Русия в очите на разбиращите от електроника.
Какво имам предвид ли? Просто ще копирам рекоментара си спрямо него от под предходния ми постинг, а който му се прииска - може да проследи нишката на темата.
Та, коментарът ми, леко пипнат, за да се впише като постинг.


Кое точно да посмаля?
Ти беше пуснал постинг, с който дори не се усещаш как излагаш Русия в очите на всеки електронен инженер по цял свят.
Ето, показвам огромното й технологично изоставане по друг начин и то само спрямо писаното от теб. Този път не с факта, че Русия произвежда единици на брой ИС и то по супер остарели технологии и реално невнедрени в значимо производство, докато само в "Тексас Инстрюментс" ти показах, че са 111 хиляди и навсякъде около нас.
Та: В постингът си ти сам си цитирал, че въпросната руска ИС, с която мислеше, че ще впечатлиш, а просто разсмиваш разбиращите поне малко от електроника, е изработена по 90 nm технология, съдържа 50 хил. транзистора и работи на 50 MHz тактова честота. Нали така? Пише го при теб черно на бяло, а и информацията е достъпна в Интернет.
Тук е момента малко да образовам за обща култура с това, че първата от изброените характеристики, тази за производството по еди коя си нанометрова технология показва доста очеизвадно технологичното развитие на държавата (говоря всеобщо, за която и да е - не визирам в момента Русия или друга), защото е свързано не само със самите процеси при литографията и бондирането (като пример ги давам процесите, показателен пример), а въобще на химико-"физичната" индустрия, защото предопределя чистотата на входящите материали, типично силициевата платина.
Другата характеристика, еди колко си на брой транзистори в кристала, показва очеизвадно друга част от очеизвадното технологично развитие на държавата - интелектуален потенциал за разработка на свръхсложни микро-структури, технологичния капацитет да ги произвежда, потенциала да ги произведе така, че да не влезнат в конфликт с основни закони при термодинамиката, вследствие на изброеното - съответно количеството на влаганите скъпи материали, от там крайната цена, но най-вече отражението в/у околната среда и т.н.
Третата характеристика пък показва очеизвадно друга част от очеизвадното технологично развитие на държавата и това е постигането на бързодействие.

И по отношение само на тези три неща и само спрямо твоя постинг - сега много накратко ще ти покажа къде е Русия спрямо САЩ.
А тя е някъде в далечната 2002-ра година и то с уговорката, че това като времево число не е релевантно да се съотнася къв въпроса колко е изостанала Русия, защото е една малка частица от доста различни по аспект положения, произтичащи от това.
Та: по 90 нанометрова планарна технология Западът работеше през въпросната 2002-ра година. Днес работи вече по 7 нанометрова такава - към средата на 2018-та, а "Интел" разработва и предстои пускането на новия им процесор по 6 нанометрова технология.
Тоест, Русия днес, е Западът преди 16 години. С разликата, че тогава още Западът произвеждаше стотици хиляди ИС, а Русия днес има единици и то както вече казах, невнедрени в реално производство на изделия с тях и особено пък с пазарен дял в света. Да не говорим, че без да съм се интересувал, малко замислящо стои дали въобще са достигнали нивото на 90nm технология при вида на чипа - основно физическите му размери, които са доста по-големи от тези на американците през 2002-ра, по въпросната 90nm технология. В пъти по-големи. Което предполага ново лъжовно пудрене с цел инфантилна пропаганда.
Особено в светлината на това, което тепърва също ще спомена, а то е следното:
През 2002-ра година, по 90nm планарна технология, "Интел" започнаха производството на процесора "Итаниум", който съдържаше 221 млн. транзистора в чипа си. (спрямо руската ИС днес със своите смешни 50 хил.) Тоест, чипът на "Интел" (САЩ) през 2002-ра, по 90nm технология, приеми за по-разбираемо като неспециалист, че можеше да извършва 900 млн. операции в секунда на базата на своите 221 млн. вградени транзистори, докато Русия днес - 50 млн. операции в секунда, на базата на 50 хил. транзистора.
Еее... Къде е въпросната ИС от постинга ти със своите 50 хил. транзистора? М? В 2002-ра година? С тактова честота на чипа 50 MHz, спрямо 900MHz при "Итаниум"?
Не е ли смешно бе? - 2019-та да се равнява на 2002-ра като технологичен процес при 4 420 пъти по-ниска плътност като възможност за изработка в/у силициевия кристал (Тук за ТинчетОсЛасото да повторя, че силицият от Силициевата долина в САЩ е най-съществената суровина за електронната промишленост, а не урана на Русия) и 18 пъти по-ниска скорост.
И на американския "Итаниум" не му беше и не му е нужно нищо руско, за да работи, а на "ПЛИС 5576ХС1Т" са нужни един куп американски и други западни компоненти, да ги избоявам ли?
Тоест, аз дори минимизирах като казах, че Русия е изостанала с 300 години. Така, че, не да посмаля, а трябва да поувелича. Защото при тези 300 години, приехме, че всеки месец Русия разработва и пуска в естплоатация по една нова интегрална схема, което е абсолютно невъзможно. Да не говорим за конкурентност - там Русия е на опашката след N-тия марсианец от Сатурн. Говорим само за интелектуалния труд от "чертожната дъска" до достигане до тездяха на средния техник, където той да запои ИС в каквото и да е електронно изделие.
Ами, ако повишим този времеви интервал до 3 месеца да речем? Което е по-достоверно, при все, че и за толкова специално Русия не е в състояние да измисля и пуска в серийно производство по един нов чип? Тогава сметката е:
9267х3=27 801
ДВАДЕСЕТ И СЕДЕМ ХИЛЯДИ ОСЕМСТОТИН И ЕДНА ГОДИНИ БИХА БИЛИ НЕОБХОДИМИ НА РУСИЯ, ЗА ДА ДОГОНИ КАТО НОМЕНКЛАТУРА ВЪПРОСНАТА САМО "ТЕКСАС ИНСТРЮМЕНТС", СЪЗДАВАЙКИ "ОТ-ДО" ПО ЕДНА ИС НА ТРИМЕСЕЧИЕ.
Или не е релевантно (и ноторно - и ноторно)?





Гласувай:
40



1. starforlife - Дали утре ще намеря време да посоча поне 6-ти факта от пусканото вече за кой ли път клипче,
14.02.2019 00:33
които също показват колко лузърска е Русия?
А това може да се види в 90% от клиповете, свързани с Русия въобще.
Но тази година и там ще се ходи пак - днес с радост го научих.
И тогава в снимки и преки наблюдения пак ще си говорим.
А не както тук русофилите просто си дюдюкат с измишльотините в кратуните си.

Лека и спокойна нощ.
цитирай
2. krumbelosvet - Вервам
14.02.2019 05:31
Вервам го за мегахерците и нанометрите. Технологичното изоставане на Русия, е най-огромно в чиповете. А предимствата й се броят на пръсти.
Затова се чудя, как раш-хакери хакнаха US-избори, а US-хакери не хакнаха избирането на Путин.
цитирай
3. andrei - Много си се загрижил за Русия,
14.02.2019 06:03
а я кажи ние на колко светлинни години отстоим от хамериканците многознайко?
цитирай
4. krumbelosvet - andrei , благодаря за почти учтивата критика, рядкост у антите и фобите.
14.02.2019 07:21
"Многознайко" е комплимент за мене, който "кисна в дебело невежество" според гениалното определение на Захари Стоянов за котленските овчари в Добру(д)ужа.
Нашето ИСТОРИЧЕСКО изоставане от богатия Запад, започна да намалява с Освобождението, намаляваше много по-бързо при социализма, и стана светлинни години СЕГА, след 30 години под игото на
ИСТОРИЧЕСКИТЕ НИ ВРАГОВЕ.
Поздрави!
цитирай
5. merlin68 - Гочо, аз като русофил направо из...
14.02.2019 07:49
Гочо, аз като русофил направо изпаднах в ужас прочитайки поредния ти безмилостно фактологичен и логичен постинг (вярно, че прочетох само големите букви, есенцията де). Излиза, че само за има-няма 24 часа, рашките са изостанали от САЩ с още 17-18 хиляди години (да не се напрягам да смятам точно). Чудя се до утре вечер колко ли още ще изостанат, а?
Само едно ме е страх, с този потресаващо бърз напредък, американците да не достигнат скоро до края на историята си.
цитирай
6. starforlife - ~ 5. merlin68
14.02.2019 08:26
Точно така, Мерлин, само за 24 часа, Русия изостана с още 17-18 хиляди години.
Да ти пояснявам ли защо или се досещаш?
ОК, ще ти поясня: При положение, че в рамките на иронията естествено, може да съотнесем нещата така: Четвъртите в света (първи са "Интел" - отново американска корпорация. Втори и трети са "Самсунг" и "Тошиба" - Японски, тоест - отново Запад)...
Та, при положение, че от момента на основаването си през 1951-ва година, за 60 години до днес, "Тексас Инстрюменст" са проектирали и пуснали в производство точно 111 205 (с думи за ненадарени "математици": сто и единайсет хиляди двеста и пет) ИС, може темпорално да съотнесем нещатаматематически така:
60х364=21840
111205/21840=5,09
Тоест, само от вчера до днес, е възможно (логически "доказано" поради самото свое темпорално доказателство) "Тексас Инстрюментс" да са внедрили в производство нови 5 чипа. За 24 часа. Само тази американска компания с приходи за 2017 15 млрд. долара.
Русия прави от чертожната дъска не дори до магазина, а до стенда за изпитания, един чип средно за 8 години.
Сам смятай.
цитирай
7. vmir - Добро утро! Жоро, Макарти те е зомбирал и си пропуснал да видиш най-важното!
14.02.2019 08:28
50 мегахерца викаш, били малко!? Забравяш, че тези 50 мегахерца са не какви да са, а руски!!! А руските мегахерци са най-високочестотните мегахерци в света. Съответно, руските електрони са най-електронните в света! Да не обяснявам за нанометровите технологии, където руските нанометри са най-нанометричните в света. Ето защо Мърльо69 по собствени признания изпаднал в ужас от твоето сравняване на руските мегахерци, електрони и нанометри с останалите.

Но ти, ако си забравил, нека ти напомня, че съветския атом е най-мирния атом на света, а съветските болни са най-здравите болни на света! Очевидно е, че един мускет от времето на Петър Велики, ще е достатъчен, за да улучи и свали не само Ф-16, но и всеки бъдещ натовски самальот и това ще е така, докато свят светува. Но още преди това КрумБулосветлий ще каже на Путин как да спре въртенето на Земята така, че Западът да потъне във вечен мрак и сибирски студове, а Сибир да стане райска градина.
цитирай
8. vaquero - starforlife,
14.02.2019 08:29
Ха-ха-ха!
Русия ще продължава да изостава, докато се озове в каменната ера, където ще дяла интегрални схеми от камък.
цитирай
9. starforlife - ~ 8. vaquero
14.02.2019 08:39
Точно така, vaquero - ще продължава да изостава спрямо Запада.
Не криви за пореден път думите ми с опит с непочтена в случая ирония.
Русия се развива, но с миши крачки. Докато Западът граби напред.
Така, че - никъде не съм казал, че Русия върви назад. Да не казвам какво е да го представяш така.
Просто показвам с факти, че Западът не пълзи като Русия, а лети.
И тук говорим, че държава, която не може да произведе един ГИС за над 10 години... При хиляди произвеждани през това време от САЩ и въобще Запада... Се пъне, че произвеждала хипер-ракети.
Не казвам, че не е възможно, но не и без технологии от Запада.
Докато Западът не разчита на нищо от Русия и без нея би бил на същото ниво.
Факт.
Релевантен (и ноторен - и ноторен).
цитирай
10. starforlife - ~ 7. vmir
14.02.2019 08:43
Уф!
Любо, прав си, забравих!
РУСОФИЛИТЕ, ИЗВИНЯВАМ СЕ НА ЦЯЛА РУСИЯ И НАЙ-ВЕЧЕ НА ДРУГАРЯ ПУТИН!
Толкова съм тъп, че забравих, че един руски мегахерц ске равнява на 10 хиляди "нормални" мегахерца (щом може да направи земята плоска - ха ха ха).
Тоест, излиза, че съм в грешка и Русия е 2 пъти по-напред от Запада.
Само остава факта, че абсолютно всички не само Руснаци, а и русофили по цял сваят, са заобиколени от какво ли не от запада, а руското в живота им е... лъжливата пропаганда.
Та те така.
цитирай
11. starforlife - ~ 4. krumbelosvet
14.02.2019 08:47
Круме, супер смешно е когато някой не осъзнава, че започва да се дърли спрямо свой съидейник.
Не схвана за какво говоря ли?
Ами за това, че Андрей говори на мен, а не на теб.
Но ти продължавай все така да си неориентиран при взаимовръзките и острата мисъл при съжденията си и да пишеш глупости като в първия си коментар тук.
Ти ли беше инженера по рационализациите?
Защото, ако си спомням добре, че си ти, а не греша - си жив пример за абсолютната глупост на соца - неориентиран (чети неграмотен по инженеринговата материя) инженер да е бил на позиция, която решава съдбите на инженеринговите плодове на труда.
То затова соца стигна и до неминуемия си крах де.
цитирай
12. starforlife - ~ 3. andrei
14.02.2019 08:49
Ами такъв съм си аз - човек с емпатия.
Не мога да не се притеснявам за човек в беда, а камо ли за цяла една държава.
ха ха ха
цитирай
13. starforlife - Хайде стига толкова блогуване.
14.02.2019 09:00
Преди време, тук

ви показвах новите производствени харета, които строим точно за производство в областта на е.лектрониката.
Време е да се отправям към тях, може утре и снимков пътепис да пусна, за да видите докъде сме стигнали.
Докукане и забавлявайте се с факта, че Русия постоянно изостава ли изостава и през 2025-та, когато света на 90% е на зелена енергия - Русия с крепящия я нефт ще е вече наистина на път за каменната ера, ако не промени недалновидната си политика.
цитирай
14. anngry - Добро утро, Ж-Стар! :D
14.02.2019 09:05
Когато фактите говорят, русофилите трябва да замълчат, но уви. :D
В моето професионално поприще слава богу вече няма руска техника. Западната е в пъти по-добра, както и в пъти по-мобилна, което е изключително важно.
Успешен ден, Стар! И поздрави на Корти, която нещо се поизгуби.
цитирай
15. starforlife - Всъщност, само да пусна традиционната си статистика, защото държа на прозрачността и изчезвам.
14.02.2019 09:08
00:31 - Фактологическа фактология - ха ха ха (Технологично днес Русия е "там", където САЩ бяха през 2002-ра, но не съвсем - хоооо хо хо хо хо)
Автор: starforlife Категория: Лични дневници
Прочетен: 376 Коментари: 13 Гласове: 4

Последни 20 регистрирани посетителя:
09:02 - anngry
08:15 - vaquero
08:07 - vmir
07:42 - merlin68
07:06 - krumbelosvet
06:36 - rustam
05:56 - andrei
00:48 - ХхХ
13.02 23:37 - kolevn38
13.02 23:30 - getmans1
13.02 22:12 - absolution
13.02 22:02 - getmans1
13.02 21:39 - ХхХ
13.02 20:59 - vencivaleri1951
13.02 20:42 - librarian
13.02 19:44 - merlin68
13.02 17:37 - librarian
13.02 17:34 - vaquero
13.02 17:17 - ХхХ
13.02 17:11 - barin
цитирай
16. getmans1 - 4. krumbelosvet - andrei , благодаря за почти учтивата критика, рядкост у антите и фобите. 07:21
14.02.2019 09:42
... А, ТОВА Е ДРУГА БИРА, НАЛИ КРУМБЕЛОСВЕТЛИЙ ...
„... Александър Костадинов; Ваше Превъзходителство! Ако съберим 100 000 русофила и с подписка поискаме от Владимир Владимирович да изпрати отряд алфа да елеменира соросоидите в България, има ли шанс?„



krumbelosvet написа:
"Многознайко" е комплимент за мене, който "кисна в дебело невежество" според гениалното определение на Захари Стоянов за котленските овчари в Добру(д)ужа.
Нашето ИСТОРИЧЕСКО изоставане от богатия Запад, започна да намалява с Освобождението, намаляваше много по-бързо при социализма, и стана светлинни години СЕГА, след 30 години под игото на
ИСТОРИЧЕСКИТЕ НИ ВРАГОВЕ.
Поздрави!

цитирай
17. starforlife - Да пренеса един коментар тук, защото Читателите трябва да са ориентирани, а не заблуждавани:
14.02.2019 10:40
Заксч0, да не знаеш (визирам точно теб, не се озъртай като гърмян евреин) не е проблем. Проблем е когато пречиш с невярна информация на околните нещо да научат.
Защото именно първата ХИС, а не ИС, както изопачено твърдиш, е създадена точно от Вернер Якоби, който запресова в керамика първите 5 транзистира и други пасивни елементи още през 51-ва, когато "победителката" Русия технологично е на колене (без наколенки - ха ха ха) пред "победена" Германия. И той както вече казах е германец, а не руснак. И се знае от всеки къде е Германия технологично и къде Русия.
Аз говаря от позицията на човек със средно образование "Промишлена електроника", първо висше "Микроелектроника" (едва тогава идва другото ми - "Компютърни системи"), две рационализации в областа на електрониката и на професионална позиция "Технически мениджър" на поделението й в България на американска компания в областта, която как работи и се развива, е показателно от факта, че е най-скъпата частна компания в света.
Образованията ми се виждат от линковете в 19-ти коментар тук:
http://starforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/08/20/snimkov-pytepis-do-quot-raffy-quot-v-plovdiv-i-nazad-s-priia.1563037
Ти от позицията на какви реал и компетенции говориш невярностите?

И за пореден път сам показа, че точно ти се учиш от мен. Защото и решението за линковете в заглавието (а понеже ти сече пипето - не научи вече 3 години как да го правиш в тялото) на коментара отново го дадох аз неможещият на околните, а не ти, можещият.
Факт. Релевантен (и ноторен - и ноторен).
Претенции към казаното?
Ако да - фейс ту фейс двубой и в областа на електрониката, м?


Коментарът е пренесен от тук:
http://merlin68.blog.bg/lichni-dnevnici/2019/02/13/gochematikata-pridobi-kosmicheski-mashtabi.1645732

И да повторя: Руските възпитаници/привърженици, постоянно несправедливо изблейкват менталните си глупости на "първа". Типично лузърски подход и похвати. Но видите ли аз съм бил с его и комплекси, а не точно те с това си поведение.
цитирай
18. barneba - Здравей, Стар!
14.02.2019 11:43
Както винаги говориш с факти, по които спор не може да има, защото се виждат около нас.
Поздрави!
цитирай
19. starforlife - ~
14.02.2019 12:56
~ 18. barneba
Не виждам смисъл да се говори по друг начин.
А ти?


~ бивш 19-ти коментар, който изтривам, знае се защо
aнонимен написа:
както винаги ги разбиваш.в поста.в коментарите.смях.
Не аз, те сами се разбиват.
С глупост... С неразбиране... Най-вече с двуличие.
kvg/vaquero е показателен пример.


За "протокола":
00:31 - Фактологическа фактология - ха ха ха (Технологично днес Русия е "там", където САЩ бяха през 2002-ра, но не съвсем - хоооо хо хо хо хо)
Автор: starforlife Категория: Лични дневници
Прочетен: 445 Коментари: 18 Гласове: 12
Последна промяна: 08:21
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: starforlife
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2589970
Постинги: 1153
Коментари: 16834
Гласове: 13882
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031