Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2015 17:30 - Ти си Хакер?! ( няма по-престижно от това )
Автор: starforlife Категория: Технологии   
Прочетен: 2101 Коментари: 15 Гласове:
33

Последна промяна: 29.09.2015 20:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ето, разберете защо.
Посветено на сина ми Божидар, за да не губи никога Пламъка в себе си!
 

"Хакер" това е начин на живот!

Обикновено хората, които са встрани от общността на Хакерите, влагат в термина техническата компетентност и удоволетворението, получавани от решаването на проблеми и преодоляването на технологични предизвикателства и то най-вече и основно в сверата на компютърните технологии. При все факта, че това е тесногръдо и не отговаря на истината, аз ще се огранича да говоря именно за Хакерът като хай-технологик и дори основно компютърен специалист.
Около нас съществува вид култура или споделяна философия, която се състои от опитни програмисти и мрежови администратори, които се появяват още с появата на ARPAnet. Именно членовете на това технологично общество изкристализират термина "Хакер".
Хакерите създадоха Internet.
Хакерите направиха операционната система UNIX.
Хакерите правят така, че да има World Wide Web.
Хакерският Мироглед не се ограничава до Културата на Програмиста или добрия Системен Администратор. Да си Хакер това означава да имаш Хакерски Подход към проблемите и предизвикателствата. И тук не говоря само в компютърната сфера, а навсякъде. В науката, музиката, изкуството…
Тук искам да определя двете обобщавани в бита рамки.

Хакер и Кракер.
Съществуват хора, които помпозно и високомерно се назовават Хакери, каквито в действителност не са. Това са донякъде (или в повече) образовани биологични единици предимно от мъжки пол, които притежават интелект и добри компютърни познания, но ги използват за пробиви в компютърни или други хай-технологични ситеми, например телекомуникационни. Това, че някой  е способен да счупи дадена система за сигурност не го прави Хакер. Истинските Хакери наричат тези хора "кракери" и се разтраничават от тях, смятайки ги за безотговорни и не особено умни. За съжаление обаче болшинството хора използват термина "Хакер" за такива хора, което е раздразнително за истинските Хакери.
Защо ли?! - Защото Хакерите правят нещата, а Кракерите ги развалят.
Хакерите решават проблеми и действат съзидателно, те вярват в свободата и доброволната взаимопомощ. Трябва да се държите така, че това не само да е Вашата позиция, а да вярвате в нея и да я отстоявате, за да приемете Хакерския Подход към нещата и да бъдете признати от Хакерското Общество. Но ако мислите да култивирате у себе си Хакерско поведение само за да получите признание в това общество, то Вие пропускате най-важното. А именно, че  това е важно за самия Вас, защото ще Ви научи да поддържате стремежа си жив, а жаждата си за знания ненаситна. С две думи: касае се не само за Интелектуално, а и Емоционално състояние на Духа.

Искате да станете Хакери?! – Зеживейте с идеята за по-долните Принципи докато не повярвате в тях:

1. Светът е пълен с Проблеми, които се нуждаят от Решения!
Да си Хакер е огромно удоволствие, но изисква огромни усилия. А за такива усилия е нужна мотивация. За да бъдете Хакери Вие трябва да изпитвате удоволствие от решаването на проблеми, от отказването от свои навици, от тренировките на своя Интелект. Ако това в момента не Ви е присъщо – то трябва да го постигнете, за да направите от себе си Хакер. В противен случай Вашата Хакерска Енергия ще бъде изчерпана от такива дразнители като секса, парите и успеха в обществото.

2. Никой и никога не трябва да решава един проблем два пъти!
Творческиата енергия е ценен и силно ограничен ресурс. Тя не бива да бъде пиляна за повторно откриване на колелото или топлата вода, когато наоколо има толкова много нови проблеми и предизвикателства. Тоест: за да бъдете Хакер Вие трябва да вярвате, че времето за размисъл на другите Хакери е скъпоценно и Ваш дълг е да споделите информацията, с която разполагате. Когато решите даден проблем – трябва да споделите решението си, така че другите Хакери да могат да решават нови проблеми вместо да изразходват творческа енергия за вече стари, разрешени проблеми. Хакерите, които подаряват плодовете на своя Интелект и Творчество са най-уважаваните, но да продаваш тези плодове не противоречи на ценностната система на Хакерите. Все пак Хакерите също са хора и трябва да осигуряват храна, подслон и т.н., за да издържат семейството си. Въпросът е да не забравите, че все пак сте… Хакер.

3. Скуката и рутината са злини!
Хакерите никога не трябва да се занимават със скучни неща или да потънат в рутината на монотонната работа, защото това означава, че не могат да правят това, което могат да правят най-добре – да решават нови проблеми. Подобно разточителство е във вреда на всички хора. Затова скуката и рутината са не просто неприятни – те са зло! За да сте Хакер Вие трябва да вярвате в това така, че да желаете автоматизацията на всичко скучно и не само за себе си, а и за всички останали (особено за другите Хакери). Никой умеещ да мисли не трябва да бъде принуждаван към монотонна и скучна работа!

4. Свободата е благо!
Хакерите по природа са анти-авторитарни. Ако някой може да Ви заповядва, то той може да Ви възпре от решението на проблем, който считате за очарователен. И тъпия начин на мислене на авторитарния мозък ще намери какви ли не потресаващо-идиотски причини за да го направи. Вие сте Хакер, ако се борите с авторитарния подход винаги, когато го срещнете, за да не задушава той Вас или другите Хакери. Разбира се може да се съгласявате на някакъв вид ръководство, за да получи нещо, което Ви е нужно, но това е органичена разумна сделка, нещо като личен компромис. Авторитаризмът процъфтява в условията на цензура и секретност, сред хора, които не вярват в доброволното сътрудничество и споделянето на информацията и на които им се нрави само такова "сътрудничество", което управляват самите те. Ако сте Хакер, то трябва да възпитавате у себе си неприязън към цензурата, секретността или използването на сила или измама за принуждаване на хора. Действията Ви трябва да изхождат от тази увереност!

5. Становището не заменя компетентността!
Вие ще сте Хакер, ако приемете и развивате по-горните неща, но да следвате само Принципите, ще Ви направи толкова Хакер, колкото и спортист-рекордьор или рок-звезда. За да станете Хакер трябва интелект, практика, самоотверженост и къртовски труд. Затова трябва да се научите с недоверие да се отнасяте към становищата, а с Уважение към компетентностите. Хакерът цени времето си и не позволява позьори да му го губят. Те се прекланят пред компетентността боготворейки я. Ако боготворите компетентността, то Вие получавате насладата, развивайки я в себе си. Тежкият труд и преданността към работата ще се явяват за Вас не рутина, а завлядяваща игра. А това е необходимо, за да станете Хакер! Хакерският мироглед е от значение, но майсторството е многократно по-важно. Позицията не заменя компетентността - съществуват определен набор основни навици, които е необходимо да овладеете преди другите Хакери да Ви признаят и нарекат Хакер. С времето този базов набор се променя. Например: преди години беше достатъчно да можете да програмирате на машинен език, очакваха се познания по HTML. Днес обече вече е различно!

Ето и някои от условията да бъдете признат за Хакер от Хакерското Общество:

1. Научете се да програмирате!
Това естествено е основно Хакерско умение. Ако не знаете никакъв компютърен език бих Ви препоръчал да започнете с Python. Той е разработен чудесно, добре е документиран и е доброжелателен за новаци. Не се заблуждавайте, че тъй като е добър за начинаещи той е слаб и несериозен. В момента на него основно например програмират български Програмисти, които създават абсолютно целия софтуер на "Мерцедес", както и софтуера за трансфер на играчите в спортните и университетски лиги на САЩ. Това е много мощен и гъвкав език, много подходящ за болшинството начинаещи. Знайте, че няма да постигнете майсторско Хакерско ниво (или дори нивото на добър Програмист), ако знаете само един език. Освен това е необходимо да се научите да мислите по проблемите на програмирането въобще, независимо от конкретния език. За да бъдете истински Хакери трябва да достигнете ниво, което Ви позволява да научите който и да е нов език за няколко дни, консултирайки се с ръководството му. Ако се занимавате сериозно с програмиране, то ще ви се наложи да научите "C" - основния език на операционната система UNIX (въпреки, че това едва ли е езика, с който трябва да започнете). Други езици от първостепенна важност за хакерите са Perl и LISP. Езикът Perl има смисъл да се научи заради практически съображения - той щироко се използва за динамични web-страници и системно администриране, така че и никога да не ви се наложи да пишете на Perl, ще е добре да можете да го четете. LISP си струва да се научи заради дълбоките познания, които ще имате, когато го усвоите. Тези познания ще Ви направят страхотни Програмисти до края на живота Ви, дори и никога да не го използвате в практиката си. Най-добре от всичко би било да научите всичките четири езика (Python, C, Perl, и LISP). Освен, че са най-важните Хакерски езици, те демонстрират много различни подходи за програмиране и всеки от тях ще Ви научи на нещо важно и ценно.
Не мога да Ви дам подробни инструкции за това как да се научите да програмирате. Но мога да Ви кажа, че книги и курсове на това няма да Ви научат (болшинството от добрите Хакери са самоуки). Трябва да се учите: първо – да четете програми и второ – да пишете програми. Да се научите да програмирате е като да се научите да пишете добре на родния си език. Най-добрият способ за това е да попрочетете какво са написали майсторите, след това да опитате сам, да прочетете още малко, да напишете още нещо и... да повтаряте този процес докато програмите Ви не се развият в нещо семпло, но мощно. Започнете ли да сънувате в код – значи сте успели! :)
Днес Вие сте облагодетелствани. Преди беше доста трудно да се намерят добри сорсове за четене, малко програми бяха достъпни като код и възможност да се изучават. Днес това обстоятелство е променено кардинално: Програмите с изходните си кодове, програмисткия инструментариум и операционните системи (всичко това е създадено от Хакери) сега са широко достъпни. Което ни води към следващото условие:

2. Набаверете си някой от вариантите на UNIX в изходен код, научете се да го ползвате и да работите с него!
Една от най-важните крачки, която който и да е кандидат-Хакер трябва да предприеме е да инсталира копие на Linux или някоя от версиите на Unix, да я стартира и започне да я изучава забавлявайки се.
Да, съществуват и други операционни системи освен Unix, но те се разпространяват в двоичен вид - не можете да разчетете кода или да го модифицирате. Да се учите на хакерство на машина под Windows или MacOS е все едно да се учите да танцувате с поставен до кръста гипс. Освен това Unix е операционната система на Интернет. Можете да използвате Интернет и без да сте чували за Unix, но не можете да бъдете Интернет-Хакер, ако не разбирате и не владеете Unix. По тази причина днешната хакерска култура се явява силно Unix-концепцирана.

(Това не винаги е било така и на някои от Хакерите от по-старото поколение това не се нрави съвсем, но симбиозата между Unix и Интернет е толкова силна, че дори Microsoft не са достатъчно силни /финансово/, за да повлияят на това.)

И така: Вземете си Unix. Научете тази операционна система. Работете с нея. Ползвайте я. Свързвайте се с нея в Интернет. Четете сорс-кодовете. Модифицирайте ги. Ще получите такъв програмистки инструментариум, за какъвто, която и да е от операционните системи на Microsoft може само да мечтае. Вие ще получите удовлетворение, и ще получите повече знания отколкото сте очаквали, и докато се опомните, и… вече ще сте Хакер.

3. Научете се да използвате World Wide Web и да пишете HTML!
Повечето от инструментариума, създаден от Хакерите е невидим. С него работят фабриките, учрежденията, университетите, но това не се забелязва от не-хакерите. WWW - е обаче едно голямо изключение, гигантска блестяща Хакерска играчка, за която дори политиците признават, че променя света. Дори само заради това (а и заради множество други приятни причини) трябва да се научите да работите с Web. Това не означава, че е нужно да знаете да ползвате браузър (това умеят всички), а трябва да се научите да пишете HTML – езика за оформяне на документите в Web. Ако Вие все още не умеете да програмирате, то писането на HTML ще Ви обучи на някои полезни привички. Така, че си направете web-страница.
Но това, че си имате такава ни най-малко няма да Ви направи Хакер. В WWW е пълно с такива страници. Повечето са безмислена, безполезна глуповина. Понякога страхотно и привлекателно оформена глуповина, но все пак… глуповина. За да е стойностна страничката Ви трябва да има "content"-съдържание. Тя трябва да интересна и/или полезна за другите Хакери.
А това ни води към следващото:

Статукво в хакерското общество!
Като в повечето култури без парична икономика, Хакерландия е изградена на Репутацията. Вие се опитвате да решите интересени проблеми, но колко от тях са интересни и до колко в действителност са добри Вашите решения могат да преценят само (в технически смисъл) равните на Вас или превъзхождащите Ви. Така, че когато участвате в хакерската игра, Вие се учите да се водите по това, което мислят за Вашето Майсторство другите (именно затова Вие няма да сте Хакер докато не започнат да ви наричат така другите Хакери). В частност Хакерландия е това, което антрополозите наричат "култура на подаръците". Вие си заработвате ранг и репутация не, за да ръководите другите, не защото е прекрасно и не, защото имате неща, за които бленуват другите, а по-скоро, защото раздавате тези неща. А именно: Времето си, Майсторство си и Постиженията на Труда си!

Има пет неща, които можете да правите и да печелите Уважението на другите Хакери:

1. Пишете програми с отворен изходен код!
Да пишете програми, които другите Хакери считат за забавни или полезни и да раздавате изходните им кодове за използване от цялото Хакерско Общество – това е първото и най-важното нещо, което трябва да започнете час по-скоро да правите. Това го наричаме "свободно-достъпно програмно обезпечаване" (free software), но това води до объркване на много хора, които не разбират какво се има предвид под "свободно-достъпен". Сега се предпочита това да се нарича "отворен изходен код" или "open-source software". Най-почитаните гурута на Хакерландия са хора, написали големи и добри програми, отговарящи на широки потребности и раздали ги така, че да могат да ги използват всички.

2. Помагайте в тестването и коригирането на програми с отворен изходен код!
Тези, които тестват и коригират програми с отворен код печелят Уважение. В този несъвършен свят ние неизбежно губим голяма част от времето за разработка в търсене на грешки. Затова, който и да е автор на програма с отворен код ще Ви каже, че най-добрите бета-тестери (които знаят как правилно да опишат симптомите, добре локализират проблемите, способни да коригират) са много, много ценни и печелят Уважение. Един такъв човек може да превърне фазата на тествате от изморителен кошмар в полезно забавяне.

Ако сте новак, намерете програма, която Ви допада и станете неин бета-тестер. Съществува съвсем естествен път от помощта при тестването на програмата, към помощта в откриването на грешки по-нататък в модифицирането ѝ. Вие ще се научите на много неща и ще придобиете добри отношения с хората, които ще Ви помогнат в последствие.

3. Публикувайте полезната информация!

Едно добро нещо би било да подбирате полезната и интересна информация в web-страници или документи от тип FAQ (често задавани въпроси) и да ги правите общодостъпни. Водещите на основните технически FAQ са почти толкова уважавани, колкото и авторите на програми с отворен изходен код.

4. Помагайте и поддържайте инфраструктурата!
Хакерската култура (и инженерната разработка на Интернет) е основана на доброволците. Съществува много необходима и не особено ефективна работа, която трябва да се свърши за да се поддържа процеса: администриране на пощенски списъци, осъвременяване на новинарските групи, управление на големи архиви програмно осигуряване, разработка на RCF и други технически стандарти. Хората, които правят това са уважавани, защото всеки знае, че подобна работа отнема време и не е толкова забавна като да си играеш със сорсове. Тази работа говори за отдаденост на Хакерската Идея!

5. Служете на Хакерското Общество!
Можете да служите като разпространявате самата Хакерска Култура (например, съставяйки ръководството "Как да стана хакер" :)). Но с това не следва да се занимавате докато не се потопите в Хакерския Дух и не станете добре известни благодарение на някои от предишните четири принципа. В Хакерската Култура няма явни лидери, но има "обществени герои", "племенни старейшини", "историци и оратори". Когато Вие достатъчно дълго поживеете в тези релси, можете да израстнете в някакъв такъв човек. Но внимавайте: Хакерите са критично настроени към твърде гласовитите си… "племенни старейшини". :))

Хакерски начин на живот
Нека го кажа още веднъж: За да бъдете Хакер, трябва да приемете Мирогледа на Хакера!
Има няколко неща, които могат да Ви помогнат в моментите, когато не сте пред компютъра си. Те не заменят Хакерството (нищо не го заменя), но много Хакери се занимават и с неща, които по някакъв начин са близки с хакерството.

Ето някои от тях:

- Четете научна фантастика и ходете на срещи с любители на фантастиката.
(Това е добър начин да се запознаете с Хакери и "прото-Хакери").

- Изучавайте Дзен-будизъм или източни бойни изкуства.
(Тяхната ментална дисциплина има подходящи сходни черти).

- Изработете у себе си аналитичен музикален слух.
( Учете се да разбирате специфични видове музика. Научете се да свирите на някакъв музикален инструмент или да пеете грамотно. )

- Изработете у себе си умение да разбирате каламбури и игра на думи.
( Непрекъснато овладявайте това. Мозъкът Ви ще заработи на различни обороти, когато усвоите изкуството да се забавлявате с думите, а околните ще изпитват наслада да общуват с Вас. )

- Научете се да пишете добре на родния си език.
( Удивително множество от Хакери, включително всички познати ми Хакери са качествени писатели. )

Колкото повече от тези неща правите, толкова e по-голяма вероятността да придобивате природно Хакерски способности. Защо точно тези неща ли?! Не е съвсем изяснено, но те са свързани със смесване на навици на лявото и дясното мозъчно полукълбо, а това е важно.

( Хакерите трябва да могат да умеят както да градят стройни логически обяснения, така и "от време на време" да оценяват проблеми извън нормалната логика :))

А ето и няколко неща, които не трябва да правите:

- Не използвайте глупави и грандиозни потребителски имена.
- Не се въвличайте в свади по USEnet.
- Не се наричайте "кибер-пънк" и не обръщайте внимание на тези, които го правят.
- Не изпращайте писма или електронна поща с правописни грешки.

Единствената репутация, която ще си създадете, занимавайки се с тези неща ще е за посмешище. А Хакерите имат слонска памет и може години да минат докато забравят за това.

И накрая, Сине, искам да ти кажа, че страшно много се гордея с теб! Едва на 19, ти си повече от това, което аз бях на… 30 примерно. При все това си позволих да ти посветя този постинг, защото ти пристъпи едно стъпало, което те отделя от личностното и "захвърля" в общественото. Стана ментор на 35 човека. А някои от тях са почти двойно на годините ти. Това изискваше да ти обърна внимание на по-горното, защото колкото и да вярвам в теб, все пак като всеки баща, се опитвам да ти дам съвети, които да ти помогнат по Пътя.

Пътят на Уважавания Хакер, Сине!

Път, който аз вярвам, че ти ще извървиш с Достойнство
!

 Гласувай:
34
11. aip55 - Интересен и
30.09.2015 07:10
поучителен постинг. Трудът в учението винаги се отблагодаряват! Поздрав!
цитирай
2. starforlife - ~ 1. aip55
30.09.2015 15:44
Радвам се, че ти е харесал, Френд Айп. Наистина е поучителен. Дано повече млади хора се замислят, че да си Хакер наистина е невероятно и поемат по този Път.
цитирай
3. starforlife - Комплексираните хора се намират и стават "приятели"
30.09.2015 15:45
Имам предвид Юлченценцето и новия й приятел, който (предполагам) е напомпал постинга й.
(използваш и то с/у мен Познание, което лично ти "подарих", но аз няма да разкривам кой си защото не е... Хакерско)

Но да отговоря на Юлченценцето:
Мармаладке неПОРОБЕНА, както обикновено постингът имаше три цели и затова беше премълчано (ли?!) едно обстоятелство. В 99% от постингите ми има перманентни маркери - да припомня 2-то правило на Финейгъл: "Винаги си водете статистика – това показва, че сте работили."

Относно сина ми:
Да, учи в НБУ. Какво лошо?! - Един от най-добрите университети в България!
(Твоите синове къде са учили, м?!)
Сутрин учи там, а вечер в Софтуерния.
Да, в два Университета (вече казах) учи и вкъщи се прибира (вече казах) почти само да нощува.
Ти знаеш ли какво е родителска гордост, че често си взема нещата и отива да учи в кафенето на Софтуерния?!
И досещаш ли се, защо това е куул и знаеш ли, че така е там, където образованието кове хората, които променят света?
(Не говоря за Софтуерния, а за учебни заведения като Станфорд, Кембридж и т.н.)
Едва ли знаеш, защото дори IQ-то ти вярно да е 138 (а то е толкова, но без 100-те) - неговото е маалко по-високо от "твоето". А има генетичната предразположеност да достигне 178.
(А защо не повече?!)

ПС: "Еф" (както те нарича тя) - "С какъвто се събереш - такъв ставаш!"
Помисли в/у тези думи. Те също са цитирани.
цитирай
4. vmir - Браво на Божидар! Пожелавам му много още успехи!
30.09.2015 16:24
Жалко, че някаква луда жена под постинга ти използва дори такива хубави поводи да показва простотията и невежеството си - копнала нещо отпреди 15-20 години и дори не подозира колко е зле с главата.
цитирай
5. hellena - Страхотно четиво!! Благодаря ти, ...
30.09.2015 16:52
Страхотно четиво!! Благодаря ти, Жорж. Успехи на Божката във всяко едно начинание, защото такива деца са нужни на нацията ни. ;)
цитирай
6. starforlife - 4в1:
30.09.2015 21:53
~ Бивш 4. анонимен
Ако с това 5-то, визираш, че разпространяването на текста покрива самото 5-то - да, така е. Дали съм Хакер или не това ЗА ВАС (не говоря за теб персонално) няма никакво значение. Да си Хакер е въпрос на личностно решение и аспект на съзнанието.
Благодаря за добрите думи.


~ Настоящ 4. vmir
Здравей... нека е Вмир-е.
Дреме ми на перодръжката какво говори "някаква луда жена". Божидар вече живее тук, при мен - не е в Пловдив.
Следващият път когато решиш да почерпиш по една "Каменица ретро" - ще се запознаеш с него. Ти си интелигентен човек и сам ще прецениш къде е той спрямо връстниците си.
(Как леекичко изпросих биричката само, а?! ха ха ха)


~ 5. hellena
Да, четивото наистина е Страхотно. Приятелят ми Ер е един от най-добрите Хакери на планетата. Няма как да не е страхотно (и най-вече вярно).
Поздрави!


~ анонимният (ли?!), който изтрих
Ти си знаеш кой си и си знаеш, че аз също го зная. Но какво показа с това да ми цитираш дългия коментар и то два пъти?!
Единствено затвърди и доказа твърдения, които съм ти ги казвал право в очите.
Ти никога няма да бъдеш Хакер! Никога!
Много тесногръд и комплексиран си.
А и техническите ти умения се свеждат до фокуси, които всеки тук мога да науча за по-малко от 2 часа.
Прочети още веднъж постинга...
Прочети го втори път...
А после...
го научи наизуст.
Всичко най- ти желая!
цитирай
7. vmir - Привет, Стар,
30.09.2015 23:05
Е, как си изпросил, като все ти черпиш? Кефя се за Божидар, ще пием, разбира се, умно е момчето!

Чакай сега да те питам ти имаш ли идея какво иска да каже гъската с постинга отпреди 20 години? Не, че ми е чак толкова интересно, но понеже те набеждава в плагиатство, все трябва да има някаква предполагаема връзка с твоя тескт.
цитирай
8. starforlife - ~ 9. vmir
30.09.2015 23:30
Виж сега, Вмир...
Дори не съм го чел.
Видях го, трасирах го по диагонал, разбрах, че е тъп и нямам нито желанието, нито Желанието да чета такива простотии от преди години както казваш ти /някои термини или модели процесори примерно говореха достатъчно/.
Моят материал както вече си разбрал е писан при една наша заиграва преди години с мой Приятел - ER. Но е актуален и днес - ще е актуален и след 100 години.
Само частите, в които съм си позволил да вплета и конкретни неща, ще се промЕнят във времето. Говоря основно за изискванията откъм Знания, че да бъдеш признат за (компютърен) Хакер.
Днес "С" - утре... "Си-бемол" - ха ха ха
Шегувам се!
Но е така - всяко нещо с времето си.
Гугъл примерно не получиха удовлетворение от съществуващите програмни езици за дейността си и създадоха свой собствен.
Започнал съм с Бейсик (не говоря за Вижъл Бейсик, а за смотания Бейсик), тогава, когато хората по света са програмирали на... какво ли не!
Те (западните) вече програмираха на "С", а доц. Сем~ев ми плямпаше на Фортран 77.
Тъпанарска история.
ТОТАЛНА ЗАГУБА НА ВРЕМЕВИ РЕСУРС!
Ето затова Божидар учи в момента в Софтуерния (къде него учат Мастър-ите, къде той учи тези от менторската му група) - защото там е достатъчно да дишаш въздуха.
В СУ примерно е пълна скръб. При все, че е елитното (уж) наше техническо ВУЗ.
По мое мнение не става така.
Трябва да е като на запад: Преподава се или от преподаватели, които се занимават с наука в областта, в която преподават и са част от тези, които съграждат нещата в този ареал... Или от хора, които това е работата им, с която си изкарват прехраната.
На състоялия се преди две седмици в НДК семинар на хай-технологици и хора на Бизнеса, говорим с... един Колега.
Предава си... някаква работа в СУ и "даскала" там му казва: "Ама аз тези работи не съм ги чел и не ги зная!"
Не е проблема в това, че не ги е чел и не ги знае - нали затова е да го наречем научен труд, да е някаква концепция.
Въпросът е, че той ("даскала") трябва да може да се впише!
Поздрави!
цитирай
9. vmir - Утре на моя разбойник му почва учебната година
01.10.2015 01:04
в СУ, факултета по математика и информатика. Ще му кажа да си държи даскалите изкъсо. А аз имам една колежка - програмистка, за която Фортрана е върха на всички върхове в програмирането, но при нея всяко възражение по въпроса е равносилно на невежество. Затова не се и опитвам да я разубеждавам, че е най-великата математичка и програмистка, която е стъпвала по тези земи...

Поздрави!
цитирай
10. inf0rmant - Ето затова ти си почти единствения ...
01.10.2015 02:03
Ето затова ти си почти единствения когото чета и с когото общувам тук. Защото дори сериозни неща ги правиш да изглеждат готино и не се натоварвам. Тук човек трябва да си почине, а не да е трибуна някаква. Затова и аз си правя простовати постинги свързани с риболовната ми страст и не ме е грижа за политика или икономика. :))))
цитирай
11. cortana - Какво изпуснах? :)
01.10.2015 09:38
Разчистил си тотално блога си. Дочувам за някакви хакерски изпълнения от рода на триене на Юлски постинги, ръкописно писане с твоя почерк в/у самата "първа", въртене на текстове и клипове все едно са виенски колела... Въобще, все неща, които като батко Терца ни показваше още преди години, а ние цъкахме с език какви неща може да се правят в блога.
Освен това дочувам за молби, сълзи, сополи и какво ли още не. :)
Обидена съм ти, да знаеш. Обещал си ми да присъствам на забавления от такъв род.:)
Усмихнат ден, ЖОРОООО, ХАКЕРЮ!
https://www.youtube.com/watch?v=xwGERoFtQoM
цитирай
12. starforlife - 3в1
01.10.2015 14:35
~ 9. vmir
Веднага да го спреш!
Да учи там иде реч.
ха ха ха
Шегувам се, но... със сериозност.
Като се видим след някой и друг ден /че да почерпиш обърканата от мен биричка - иде реч за "Каменица Нефилтрирано"/ тогава ще поговорим по въпроса.
От сега ти казвам: Ще го направим с "разбойниците". ОК?!


~ 10. inf0rmant
Радвам се, че така ме възприемаш и ти действам, Риболовецо!
Що стана с шарана ми бре?! Обеща ми шаснаесе кила шаран, помниш ли?!
Айде, че виж за к'во се говори в по-горната ми част от този коментар.
Трябва нещо да пуснем да плува в тая "Каменица", баси...


~ 11. cortana
Спокойно, Т-рубадурке, наш'то не се губи. хи хи хи (смея се на това Т-рубадурке)
Следващия път.
Имам предвид, че когато реша да пиша в/у регулита на Луната - ще ти звънна и предупредя.
Тенкс за парчето. Креативна работа на теб, работохоличке. (ха ха ха)
цитирай
13. vmir - 14. starforlife,
01.10.2015 15:54
starforlife написа:
~ 11. vmir - Веднага да го спреш!
Да учи там иде реч.
ха ха ха
Шегувам се, но... със сериозност.
Като се видим след някой и друг ден /че да почерпиш обърканата от мен биричка - иде реч за "Каменица Нефилтрирано"/ тогава ще поговорим по въпроса.
От сега ти казвам: Ще го направим с "разбойниците". ОК?!ОК, 4-кратно програмирано съгласуване си е задачка, дано да не е особено трудна, и аз си падам по програмирането въпреки, че съм пълен аматьор...
цитирай
14. zemela - Написано по хакерски :). Успех и от ...
02.10.2015 08:57
Написано по хакерски :). Успех и от мен на младежа!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: starforlife
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1129678
Постинги: 472
Коментари: 8147
Гласове: 4506
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31