Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2015 18:18 - Предложения към блог.бг
Автор: starforlife Категория: Технологии   
Прочетен: 4342 Коментари: 12 Гласове:
39

Последна промяна: 01.10.2015 19:30


"Задължителни неща", които "трябва" да се направят:

Блогърите да могат да изтриват каквото и когато решат.

Говорим за изтриване на:

1-во: Качени от самите блогъри графични файлове на сървъра, на който се колокира платформата /или конкретния профил/. В настоящият момент това не е така и е не само нелогично, а и противоречащо на някои законови положения. Не чак толкова пресилено може да се нарече обсебване на информацията. Графичният обект може да е качен по погрешка или в последствие блогърът да е размислил и да не желае той да се намира извън негов контрол, а в настоящия момент не може да направи нищо, за да упражни правото си в/у такъв обект, който може да се явява и предмет на авторско или друго право.

2-ро Публикувани от самите блогъри цели постинги. В настоящия момент това не е така и отново е нелогично. И отново всичко написано от мен по-горе е меродавно.
Сега: Още преди години дадох "решение" на това обстоятелство.
Ако желаете да изтриете дадена информация /постинг/ по-… "така" от сървъра на колокация, то редактирате постинга, като заглавието му го заменяте с ".", а съдържанието с ".."! Преди време мернах цитиране на това от блогърка тук, но се пропускаше нещо съществено и важно, а именно:

Действието се извършва по следния начин:

1-во: редактира се съдържанието на постинга до ".." без да се пипа заглавието му!
2-ро: След извършване на действието – постинга се оставя активен за период от 48 часа /примерно/ – друг път ще кажа как и къде да проверявате дали е достатъчно.
3-то: След този период, се променя заглавието на постинга на "." и той вече може да се деактивира.

Тъпо и непрофесионално, но… работи.

Все пак, "Инвестор", добре ще е да поработите в тази насока и дадете едно нормално право на блогърите да трият постингите си по един нормален начин.

/при все, че дори и да го направите – по-горното пак е хубаво да се прави от блогърите, като само се заменя в стъпка 3-та "деактивиране" на "изтриване"/

3-то: Изтриване на целия профил и то с "гратисния" период от 24 часа, регистрирането на изтрития да може да става единствено от IP-адреса, от който е извършено изтриването или по-лесния начин: при изтриването, да излиза съобщение примерно от рода на "Вашият профил беше изтрит успешно" и да се генерира и предоставя на изтриващия код, който е необходим при евнтуална регистрация в рамките на 24 часа, независимо от какво IP се направи опит за това.
Сами разбирате, че това е готино решение да се даде възможност на изтриващия да размисли и да си запази профила като го създаде отново, а не да се окаже, че някой му го е заел и започне след това евентуални интриги на негов гръб.
На видно място в платформата може да се направи секция "Последни изтрити профили", от които блогърите да могат да видят такова обстоятелство и да си знаят, че в бъдеще дадения профил вече може да е притежание другиму.

Ниво на програмно обезпечаване: минимална трудност.

Мисля, че това единствено изказано по мое мнение "задължително" обстоятелство, в едно с трите му посоки е достатъчно като "задължително".

Препоръчителни неща, които би било добре да се направят:

/изброяването не е като моя гледна точка за приоритет, а просто, за да е по-прегледно/

1-во: Възможност за персонално ограничаване на коментарите и личните съобщения от самия блогър. Имам предвид блогърите да могат да задават от кои НИК-ове не желаят да се публикуват коментари под техните постинги. В момента съществуващата възможност за рестрикция е всеобхватна и, ако човек се възползва от това – лишава почитателите си от възможността да дискутират в реално време под постинга. Блогърът публикува и отива на почивка за 10 дни… Не се логва и не одобрява /избирателно – негово право и ми са смешни блогърите, които оспорват това/ коментарите… Припозналите го като "приятел" други блогъри /и всички останали/ не могат да общуват /разискват/ пом/у си под постинга, докато той не покаже самите техни първоначални коментари. А не е приятно да си завързал някаква било то сериозна, или шегаджийска "дискусия" и някой комплексар да ти оцвъка терена с разни тъпизми и други подобни, в повечето случаи които нямат нищо общо с постинга или дискусията /а плюят по г0г0, примерно/.

Ниво на програмно обезпечаване: средна трудност.

2-ро: Възможност за вграждане на коментарите на активни хипер-връзки за достъп до материали /статии, клипчета, снимки…/ в Интернет. Имам предвид директно в коментара да може кликайки в/у линка – да се зарежда конкретното.

Ниво на програмно обезпечаване: минимална трудност.

3-то: Възможнаст за оставяне на звуково и/или видео-съобщение както в коментарите, така и на "лични". Например: в полето с коментарите има опция "Остави звуково съобщение". Блогърът клика на бутончето и следва да каже с думи това, което желае да бъде чуто от всички. При "лични" – естествено вече само от определения блогър.

Ще кажете "Невъзможно! Изисква прекалено много ресурси и системата ще се "задръсти" за нула време!". Всъщност това може би ще ви мине през ума за повечето от нещата, които говоря и… ще сте прави! Но…

Аз не съм съгласен! Реализира се чрез магнитно свързване. Оставяният звуков обек се записва локално на РС-то на блогъра, който избира да ползва тази опция. Заема място на самия негов компютър. "Обременява" самият него. А вие само администрирате процеса по магнитно свързване м/у него и слушащия. Е, да, изисква добри познания, за да защитите Клиента си от възможност за външни посегателства през отворените портове, но...
Нима Предизвикателствата ви плашат?!

4-то: Общ и персонално дефиниран, включително и конфиденциален чат-рум. Общият е активен постоянно и в него се дискутират общи теми, достъпни до всекиго. Персоналният се дефинира от даден блогър и до него имат достъп или всички останали, или само тези, които той "благоволи" да приобщи към дискусията. По всяко време той може да "изхвърли" някого от персоналната си дискусия /все пак тя е "негова" и той я администрира/. Естествено смело и отвесно смея да предложа същото, което написах за хипер-линковете и вграждането на звукови обекти при коментарите да е валидно и тук. Дори ви подсказвам /"Инвестор"/, че тази опция може да се дефинира като персонализиран алгоритъм за коментари, облечен в по-друг интерфейс и когато се касае за конфиденциалния тип – скрит от погледите /като съдържание, иначе някъде надписче съобщава за наличието на дискусия и темата й/ на "външните" блогъри.

Ниво на програмно обезпечаване: висока, но не непостижима трудност.


Имам още 10-тина идеи и предложения, но:

Първо: нека видя как ще се реагира спрямо тези, по-лесните за изпълнение технически и все пак превръщащи /според мен/ платформата в една съвременна и примамлива дестинация за общуване и публикуване.
и
Второ: нека все пак си запазя някои… гениални /ха ха ха/ хрумвания за себе си и/или други хора, по друго време и на друго място.

Сега ще си позволя да кажа няколко думи за… заветната "първа":

1-во: по-стриктно съблюдаване от модераторите не само на съдържанието на постингите на нея, а и на начина на появяване там. Имам предвид да се трасират поне по диагонал постингите, появяващи се на нея за неща, които не са в рамките на добрия тон и /внимание/ да се поглежда датата/часа на евентуално осъвременяване на даден постинг. Имам предвид, че той може да е "изплувал" на "първа" с едно съдържание /нарочно подготвен процес/, а когато това стане и се остави от модератора – съдържанието драстично да бъде променено. Това по едната част.
По другата: постингите на "първа" да се касират не толкова по брой "прочити" /всеки знае, че това е елементарно манипулируемо, а вие нямате интерес да го възпирате/, а по-скоро по брой гласували и изразили мнение, като това, второто, за мнението да не е комулативен процес. Елементарно е да се изведе формула, която базирайки се на брой прочити от реални НИК-ове, брой гласове "+" / "-", коментари и всичко това обвързано със статистиката на IP-адресите или информацията, получавана от бисквитките, да дава адекватна оценка за присъствието или не на даден постинг на "първа".
Някак си недопустимо ми се вижда постинг със заглавие "Ти си бит педераст!", "прочетен" от 2000 "братя и сестри" /зад едно и също IP/, гласуван от 4-5 /примерно/ "братя и сестри" със същото /или из зад прокси/ IP и с 5-6 /примерно/ коментара от рода: "А ти си кифла смотана!", да се кипри на "първа" за повече от 15 мин. време, понеже модераторът не го е забелязал и свалил. Да не говорим за БАН на НИК по IP /не да баннете IP-то и по този начин за нула време всички фрии мрежи да са с БАН и вие да се лишите от възможността да генерирате прочити от тях/ за такива случаи.

2-ро: постингите на "първа" да не съдържат нищо, свързано с политиката! Блог.бг не е политическа платформа /нали така?!/, че да се пъчат там каквито и да е ВЪНШНИ за интересите ни проблеми или други подобни. ОК- тук съм малко краен, но това са както казах мои мнения, които се надявам да не бъдат подминати хей така, макар и да не тая надежда да ги видя реализирани, при все, е са напълно възможни и според мен разумни. Няма значение дали постинга е американофилски или русофилски, ГЕРБофилски или БСПофилски-такива неща за мен нямат място тук. Същото касае и постинги с чисто комерсиално или рекламно звучене.

3-то: блогърите по-активно да участват в администрирането на "първа". Не, не се припокрива с това за формулата, макар, че тук е момента да кажа, че аз специално виждам в тая формула и един коефициент, който е персонален за всеки блогър и се формира по едни критерии, които да не разисквам сега. Имам предвид, че блогърите ще имат… "тежест". Поетът Мартин Тачков например, който е застанал зад профила си с личното си име и има активност и най-вече добра и улегнала позиция по различните въпроси… Не се включва в свади и не сее тъпизми и цинизми… Ще има в пъти по-висок /автоматично генериран/ коефициент от… СтарФорЛайф примерно, който е… доказан полуидиот. /ха ха ха/ Този коефициент обаче казах, че го виждам в споменатата по-горе формула.
А с това активно администриране, сега искам да кажа, че може да има каре като анкета: "Предложихте за "първа". Там всеки може да даде предложението си и когато това покрива всичко останало, което написах по-горе – този постинг да "печели" бонус-точки, които да го тласкат по-сериозно към въпросната класация.

Май стига толкова, м?!
По-добре да пусна малко музика.

Последно само искам да кажа, че написаното от мен може да ви се стори сложно и объркано /имам предвид Читателите/, но не е така, защото Програмиста няма да гледа на него като на човешки процеси и взаимоотношения, а като на променливи и константи, разномерни масиви и бази данни, рекурсия и полиморфизъм и други подобни, и нещата ще следват не лесен, но нормален път на осъществяване.

А повтарям, че според мен това ще превърне блог.бг в една съвременна платформа с малко аналози не на българския, а на световния хоризонт, което от своя страна ще повлече присъствие в нея.

( а ето я и музиката )




Гласувай:
39



1. sluggard - "СтарФорЛайф примерно, който е… доказан полуидиот."
01.10.2015 19:06
Още се смея, Стар!! Върха си ей. ;)))))
А сериозно, мога само да те поздравя за това да предоставяш тази информация и то без пари на админите.
цитирай
2. seasons76 - Харесах всички предложения с из...
01.10.2015 21:49
Харесах всички предложения с изключение на "магнетното свързване". Според мен да е свързан компютъра ми с някой друг, за да обменям звук ми идва малко в повече. :)
Останалите се надявам да видят своята реализация.
цитирай
3. cortana - :)
01.10.2015 22:53
:)
цитирай
4. starforlife - 3в1
02.10.2015 09:01
~ 1. sluggard
Човек, който не носи на ирония и не се самоиронизира понякога дори крайно грубо, за мен е човек, който робува на ЕГО-то си. Всеки има ЕГО и донякъде е под негово влияние. Но трябва винаги да можеш да го надскочиш, та дори от това да ти се изронят зъбите от стискането им.
В случая (и не само) да уточня, че да се "подигравам" на себе си ме развеселява и никога не го правя насила и с мярка докъде ще стигна.
Поздрави!

~ 2. seasons76
Какво пък му е лошото и опасното на "магнЕтното" свързване?! Твоят магнЕтофон и другият магнЕтофон просто си разменят лентите.
Шегувам се, да не се обидиш сега, че натъртвам, че се казва "магнИтно", а не "магнЕтно". Както и да е - терминът няма никакво значение. Технологията не е толкова "опасна" (в кавИчки е, защото не е изобщо опасна при добро администриране) и се прилага на много места. Всяка връзка "пер ту пер" е "опасна" и "магнитното свързване", като разновидност на "пер ту пер" не прави изключение. Но това е най-елегантното решение за момента.
Поздрави!

~ 3. cortana
ДобрЮтрЮ значи! Знаеш, че веднъж съм ти подарявал усмивка от точки и скоба - не насилвай късмета си, втори път няма да има. И този ти е достатъчен, защото емотите са запазена марка само за... някого и ти си един от 3-рите човека, който е получавал такова нещо от мен. Така, че ще ти отговоря с: ПЛЕЗ! - ха ха ха
Лек и креативен петъчен ден, миличка!
цитирай
5. starforlife - ~ "По 987, изпълнявай 812!" ~
02.10.2015 09:08
анонимен, който прави забележка за неща, които самият той прави написа:
И аз имам едно предложение:
Да спреш да се самокоментираш и помпиш...
ЩЕ ЛИ Е ВЪЗМОЖНО ?
starforlife, усмихвайки се от насладата на предвидимостта, като отговор написа:
Има две версии на отговора ми: къса и дълга.
Ти коя от двете версии предпочиташ?!

"Огледалната 002F ли003F 002F АйН рАНд", 26-ти март 2013-та, 06:41 ч.
цитирай
6. starforlife - Ако успееш да усмихнеш някого с една...
02.10.2015 10:46
вековно анексирана баница по турски в присъствието на щастливи ангели...
То може да се приеме, че си направил поне едно добро дело за деня.
А, ако почерпиш с тази баница... Софи/я... - ще си нахранил (надявам се) с приятна емоция най-малкото... Софи/я.
(и целия китайски народ)

Лек и успешен ден на всички блогъри.
До... когато отново се видим - сега паля тротинетката и излитам...
цитирай
7. sofisofi - Прав си...
02.10.2015 12:10
Питам аз и отговор не искам...защо махнаха поста ти от първа страница...то е ясно ама все пак...
цитирай
8. starforlife - Ами аз го казах тук:
02.10.2015 12:53
http://jitanosten.blog.bg/politika/2015/10/02/stranata-na-izlishnite-hora.1396188

Та: Постингът ми беше качен на "първа" още късния следобед вчера от някого, който го напомпа. Не вярвам да не е бил видян от модераторката на смяна, но понеже той (постингът) С НИЩО НЕ ПРОТИВОРЕЧИ НА КАКВИТО И ДА Е ЗАКОНИ, КАМО ЛИ ПРАВИЛА НА БЛОГА - си стоеше там до одеве.
Сутринта ти знаеш какво, защо и как се случи, но това не може да е причина за свалянето му от там, защото по-скоро щяха да свалят... баницата ми от "първа".
По-скоро според мен се е случило следното:
Петъчната оперативка е приключила към 10:30 примерно. Модераторката е получила нареждане от някой КОМПЛЕКСИРАН по-висш кадър на "Инвестор" да свали постинга и в 11:18 го е направила.
Прибирам се аз от зъболекар и направо да се разплача, че го няма там. Но стиснах зъби и се държах мъжки.
Само към баницата добавих новия ми Приятел - Морският, чиито постинг "Страната на излишните хора" си е ама баш за първо на първа.

'Айде сполай ви и на теб, и на него за усмихвациите, които си причинихме тая заран и да 'одим на работа...
цитирай
9. jitanosten - Готин си, Жоре!
02.10.2015 13:24
Само не разбирам, за чий им отваряш зъркелите на админите от БЛОГ. БГ. ! Та те трябва да ти плащат хонорар или заплата, за предложенията ти!
цитирай
10. starforlife - Как готин бре?!
02.10.2015 23:13
Вчера в ЛС до мен модераторка на блог.бг ми писа, че съм се бил заяждал с блогърите!
БААСИ И НАГЛОСТТА, НО ВСЕ ПАК ДА ПОПИТАМ С КОИ ТОЧНО СЪМ СЕ ЗАЯЖДАЛ И КОГА?!

Е... да, с ТЯХ се "заяждах", да.
И как да не се "заяждаш" когато демонстрират супер непрофесионализъм, дебелоочие и други подобни.
Само се чудя откога на осмиването му викат заяждане.
Май трябва да им покажа какво е заяждане, но въпросът е, че ще горчи и то много, а ще засегне не само тях като медия, а и самите блогъри.
А това не ми се ще и ме е възпирало досега да разюздя не само езика си, а и... Въображението си.
хи хи хи
цитирай
11. saankii - Ето един Образцов Пост....
06.10.2015 19:36
всичко е на място...
инфото, твойта снимка,стила
и ..музиката като черешка на тортата
Браво,мастъре!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: starforlife
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2591993
Постинги: 1153
Коментари: 16834
Гласове: 13882
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031