Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2017 15:02 - Компютърен снимков пътепис (част III-та)
Автор: starforlife Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3397 Коментари: 19 Гласове:
26

Последна промяна: 27.12.2017 22:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 В тези два "пътеписа"

 

 

 

http://starforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/10/12/kompiutyren-snimkov-pytepis-chast-i-va.1572002

 

 

 

http://starforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/11/16/kompiutyren-snimkov-pytepis-chast-ii-ra.1578097

ви разказах със снимки и текст, на разбираем език, като за непрофесионалисти, какво представляват някои от компонентите, от които е съставен компютъра ви.
Преди малко
(вече всъщност не толкова, защото имаше обяд, след това съществени реални неща и чак тогава все пак сдялквам този дразнителствувателствуващ нЕкои постинг) мернах и прочетох (този път внимателно, а не диагонализирайки) постинг мерелин нек"ви цифри за биткойн, и къде се смях от сърце, къде се подсмихвах под мустак. Но пък реших да сдялкам набързо този постинг и ето на - направих още тогава снимки, и сега го почвам.

Предварително обръщам внимание на "дълбокоуважаваните специалисти"
(професори по всичкология), че понеже държех снимките, които по-долу ще ви представя да са качени на сървъра на блога, та за да избегна тези размери на файловете и съответно тези резолюции
image image
снимките, които ще приложа по-долу, ги "смачках" на 50% както съм ви обяснявал ето тук:
http://starforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/11/22/malko-poleznost-za-blogyrite-po-otnoshenie-na-vgrajdaneto-na.1579162

Сега...
Някои от вас знаят, че в момента съм в процес на закупуване на върхови кампютърни компоненти, от които да асемблирам машина, на която Синовете ми да могат да работят по новите си професионални занимания поне 3-4 години, без да изпитват технически затруднения откъм липса на мощ.
И както постъпва всеки един не само професионалист, а и далновиден
(икономически погледнато) човек, (който може разбира се да асемблира компютри) - не се юрнах да накупя всичко наведнъж, а купувам компонентите поетапно.
Първо, защото така е по-преодолим "шока", че все пак да броиш над 5 хил. лева за компютър, идва малко "стресиращо"
(при все, че почти толкова съм ги броил и то вече два пъти: веднъж за моя основен работен лаптоп, и веднъж за този на големия ми син)...
Второ, защото както вече казах: постъпвам далновидно и/или... рационално
(те май до голяма степен се припокриват двете неща) и търся оптимално съотношение цена/качество - покупката не е спешна и може да се използват разни промоции ("черният петък" примерно ми осигури 300 лева минус по отношение на процесора).

Но да се върна на "провокацията" от постинга на Колегата-съблогър и това защо той ме провокира да сдялкам набързо настоящия постинг.

Много от вас сигурно ще се учудят, че при работа с искуствен интелект или к
о̀пане на биткойни, най-важният компонент от компютърната конфигурация се явява... видео картата!
(при копането на биткойнти - захранването също, най-малкото защото там видео картите ще са няколко)
Да, няма грешка - именно видео картата. Без значение, че на вас не ви се връзват нещата и сигурно повечето бихте допуснали, че съществен е процесора, за който тепърва ще предстои подобен "пътепис", защото при все, че вече е закупен от мен - още... е на митницата!
(Да знаете, че да освободиш нещо от митницата - е цЕло приключение. Особено когато те гледат подозрително, невярвайки, че си получил процесор за компютър, за близо 2 хил. лева и се чудят каква е играта да го внасяш от Германия.)
А тя, "играта", е че тук Ryzen 1950x се предлага средно за около 2100 лева, а от "Амазон" го купих за видните от снимката по-долу 822,18 долара без импорт-таксите.

 

 image

И сега дори да се стигне до тъпото обстоятелство понеже нещата са така "организирани", че вече 2 седмици ми бавят документи, за да ме принудят явно, да платя едни 50 лева на някоя от техните фирми, извършващи освобождаване на пратки - пак ще се върже крайна цена малко под 1800 лева. Тоест, с 300 лева по-евтино от предлаганата цена в България.
(А 300 лева са ми над половин била-охранителна заплата - ха ха ха)
Някои ще кажат: "Абе не на нас тия... Уж броиш 1800 лева за нещо колкото кибритена кутийка, а се стискаш за нЕк"ви си 50..."
Е да де, но когато тепърва ще ти се налага да освобождаваш пратки и понякога сигурно стойността на идващото ще е съизмеримо с въпросните 50 лева и искаш да не си балъка, който пълни гушата на онези фирмички?
А и въпросът е в принципа: Защо трябва митническата служителка да ме гледа отвисоко и да ми казва, че едва ли ще съумеем сами да освободим пратката, защото за да попълниш еди колко си (десетки) полета в еди каква си декларация - трябва да познаваш добре еди кой си закон? Ми ще го опознаем бре - да не сме със сключени вежди? Все пак двама Програмиста сме баси.

Както и да е...
Да оставим процесора на мира, а да се върнем към видео картата.
Видео картата се явява контролера
(специализиран микро компютър, служещ за връзка с дадено външно устройство), който типично осъществява връзката на компютъра с монитора като типично изходно устройство и обработва информацията по отношение на графиката. Логично.
Съвременните видео карти
(най-добрият представител за shoho-пазара на които ще ви покажа след малко) служат обаче и за куп "други" неща, включително и за работа с виртуална реалност.
А искаме или не...
Привърженици или не...
Това е Бъдещето (при този вид технологии) и не се ли движиш на гребена на вълната - за по-малко от две години ще си един технологичен динозавър.
С последното искам да кажа, че ми са били крайно смешни напъните на нЕкои "колеги" и тук, да се правят на разбирачи. Да си учил "програмиране" или каквото и да е нещо компютърно преди повече от 2-3 години само дори
(и то "на хартия") - не е като да работиш активно и постоянно в сектора и... да разбираш от реактивно програмиране например.
Та, видео картата:
Става ли въпрос за игри
(а те вече съм ви казвал, че са едно от най-тежките неща при компютъра) - не мислете, че ще минете с такава под 300-400 лева! Да не говорим за VR - там всичко под 1000-1200 лева е абсолютен компромис.
Преди малко опростих и казах, че видео картата служи за връзка на компютъра с монитора, но това не е точно така.
Имам в предвид, че това е видимото за вас нейно предназначение, а иначе тя има "основната" функцията да "освободи" процесора от тежките изчислителни процеси при работа със сериозна графика и те да се поемат от графичния процесор на самата видео карта. Тоест, следва да заключите, че основният фактор, по който избирате видео картата, е типа на графичния
ѝ процесор.
Следват параметри като памет, чиито тип изобщо не е за пренебрегване и е доста по-съществен от самия ѝ обем. Както и честотата ѝ - още за паметта говоря. Да споменавам ли широчината на шината? (нетехнически изказано: колко битова е картата) А честотата на ядрото (на GPU-то - графичния процесор)? Вида слот, чрез който се свързва с дънната платка и оттам начините за адресиране, ограниченията по отношение на скоростта, възможностите за SLI-режим и много-много други?
Става ясно, че с този пътепис не се опитвам да ви науча
(още по-малко да се правя пред вас - аз нещата си ги зная и то не от вчера, а още от... школата за била-охранители - ха ха ха), а да ви покажа, че компютъра ви е една сложна симбиоза от технически компоненти, за които има определени правила при съвместяване и за подборката на които винаги, ама винаги, трябва да се доверявате на професионалист!

А ето го и нея - видео картата-бебче
(Ще я кръстя Пепи!)
image

"Я да видя това бебче става ли за ядене?"
(Пита се... Секси. ха ха ха - Реших да кръстя женскака ми котана Секси.)
image
"Ами не! Предпочитам близо кило и половина мръвка, пред толкова технологична "глупост"

Ето я по-долу и извадена от опаковката, а да не ви казвам, че тази, която видяхте на първата снимка, беше поставена в кашон колкото средно голям пътнически куфар, уплътнена от всички страни с пореста материя.
Питам се: Тези пратки да не би от "Асус" да мислят, че в БГ ги хвърляме директно от самолета, че опаковат фабрично така?
image

Ето няколко снимки
(смачкани дзверски - не търсете качество, но не винете мен, а тъпите ни домакини) от различен ъгъл:
image image
image image

Тук се опитвам да ви покажа, че това чудовище изисква авангардни решения при охлаждането и в радиатора има тръби, чрез които да не се впускам в обяснения как се от получава по-добро отвеждане на топлия въздух извън пределите на видео картата
image image
("се ми е тая, че не се вижда добре - когато фотосесирам звездния ми задник - обещавам качеството да е... 8К)


А сега ще ви предложа сравнителни снимки на бебчето: ASUS STRIX GeForce GTX 1080 Ti 11G GAMING, което поръчах директно от производителя, за да може да бъде отключено за овърклок.
Така
(клоквайки я) ще я доближа да "Титан Х Паскал", но на цена с 30% по-ниска от нейната.
Е, да - 5 годишната гаранция падна до 1, но това за мен не е важно в случая: все пак именно експериментите ще са едно от най-съществените неща точно в сегмента графика и VR.

По-долу ви показвам ASUS STRIX GeForce GTX 1080 Ti 11G GAMING на фона на бутилка вино, за да видите, че размерите на съвременните видео карти, нямат нищо общо с тези, които евентуално сте виждали от преди 2-3 години:
image
(На дължина е точно колкото бутилката вино, която преди малко пихме със Сина ми на обед. Нека перспективата не ви подвежда, че е по-малка. На дебелина всъщност е също почти колкото бутилката - споменах вече, че е почти килограм и половина, нали?)

Всички сте чували за 4К, нали така?
Е, достатъчно ще е тогава да ви кажа, че въпросното чудовище с лекота "дъвче" резолюция 4К и работи изключително добре при 8К UHD.
Ама наистина добре като за парите си.
Който иска повече - алтернативата е "Титан Волтра".
Стига да сте готови да броите 3000+ долара и то за модели в долния сегмент на гамата.

А сега ще ви задам въпрос-"загадка":
Какво е това, което разположих до гърлото на бутилката в долния десен ъгъл на снимката?
image

И накрая малко музика за звуков съпровод, за който мой мноого стар и малко използван профил в Ютюб се присетих и реших да се пробвам да го... хакна.
Естествено, че успях - не ставайте смешни!
Само на Юлка (чЕкайте да не я съкращавам до Ю, защото се сърди) профилите не мога. ха ха ха

Гласувай:
26
01. qaufland - , Като спец в тия работи ми кажи как да ...
27.12.2017 15:42
,Като спец в тия работи ми кажи как да вляза в един мой блог на който съм забравил паролата, но не помня и мейла, от който съм го регистрирал.
цитирай
2. starforlife - Виж сега, пич (да се чете "фейк, знаеш си кой")...
27.12.2017 15:58
qaufland написа:
,Като спец в тия работи ми кажи как да вляза в един мой блог на който съм забравил паролата, но не помня и мейла, от който съм го регистрирал.

Първо, ти си имаш достатъчно профили, че да ти е зор за някой загубен.
Второ, ако нямаш достъп до компютър, от който си се логвал, че да може дори и след преинсталиране или дори форматиране на харда - да прочетеш директно - то опираме до мощ на компютърна конфигурация (за да впрегнеш мощта й в структура на хешове и дъгови таблици) с която едва ли разполагаш (просто защото, ако разполагаш - то ти ще си изкарваш хляба явно с технологии и то на по-високо ниво и съответно няма да ме питаш).
Трето: без да си програмист - няма как да ме разбереш и съответно да приложиш обяснението ми, което НЕ БИ СЕ ЯВЯВАЛО СТРОГ МЕТОД, защото е въпрос на "според зависи" какво се получава при динамичното ти общуване със системата, защитаваща профила.
Например: Рипер е инструмент на/за Линукс, който е стандартно за тестване на РАЙД, а отлично може да се използва за разбиване на пароли. Но как ти ще го накараш (без да си програмист) да заобикаля например блокирането при стандартните три опита за напипване на паролата, без първо да можеш да заобиколиш защитата на самата система?

Не на последно място - четвърто: Аз съм последния човек, който ще седне да ви учи на такива неща.
Записваш се в СофтУни (там например хоноровано преподава Синът ми) или Академията на Телерик (нея пък я завърши още на 16 години)...
Учиш 2-3 години (Ама учиш! Дълбаеш! А не да си бъркаш в носа, както в СУ или МЕИ например!)...
Практикуваш още поне 4-5 и то активно...
Балтаеш се по минимум 8-10 часа ЕЖЕДНЕВНО (или както искаш, но да достигнеш поне 5-6 хиляди отработени, а не пропиляни часа зад компютъра)...
И, ако си добър - ще го можеш и макар и не на шега - ще можеш да разбиеш който и да е профил, в която и да е ПОСРЕДСТВЕНА каквато е блог.бг и поне 70% от другите интернет базирани НЕПРОФЕСИОНАЛНИ и/или непрофесионално защитени платформи.
Хората дават награди от по 10-15 хил. долара за демонстриране на умения в тази област, а ти си седнал да ме питаш.
Смешно е нЕкак си...
Миналата година, наша българска облачна услуга - обяви подобно предизвикателство, имайки основателното самочувствие, че притежава непробиваема защита.
Месеци наред никой не успя да я преодолее.
Накрая обаче (както ВИНАГИ става) един руснак я бутна.
И си гепи пачката.

Та те така...
цитирай
3. starforlife - Всъщност, присетих се нещо "важно" за вас като незапознати:
27.12.2017 16:22
Освен на Професионалисти при избора - доверявайте се на марки!
Българинът например познава много малко марки.
За него Assus, Gigabite, MSI при видео картите са връх, а не е така.
Аз лично пред тях предпочитам Palit, Gaiward, EWGA...
Защо тогава избрах Assus ли?
Защото Palit например (бях се спрял на карта тяхно производство със същото GPU на nVidia и с водно охлаждане, за да е по-тиха), не ми се съгласиха да ми я предоставят отключена.
А с тази видео карта ще се работи и то в критични условия, а няма да се... играят игри например.
цитирай
4. redabyss - Леле, Жоро! Какво пише в този пос...
27.12.2017 17:13
Леле, Жоро! Какво пише в този постинг?! :-о Чета го и нищо не разбирам. :))))))))
Честито Рождество! Жив и здрав! :-* :))
цитирай
5. cortana - ЛУДКО! :)))
27.12.2017 17:36
в постинга този луд, луд Жоро написа:
Реших да кръстя женскака ми котана Секси.
Честито! Вече си кръстник и е редно да почерпиш! :))))

отново в постинга този луд, луд Жоро написа:
"се ми е тая, че не се вижда добре - когато фотосесирам звездния ми задник - обещавам качеството да е... 8К
Кога да очакваме снимките, за да си купим телевизори, на които да ги разгледаме детайлно? :))):):):))))
:))))

отново в постинга този луд, луд Жоро написа:
А сега ще ви задам въпрос-"загадка":
Какво е това, което разположих до гърлото на бутилката в долния десен ъгъл на снимката?
Знам аз, знам! :) Но няма да ти развалям викторината. :))))
цитирай
6. qaufland - Е как ще съм фейк? Съвсем просто ми ...
27.12.2017 17:37
Е как ще съм фейк?
Съвсем просто ми обясни.
С някаква служебна парола от тоя профил мога ли да вляза в оня?
цитирай
7. cortana - Ред, не се излагай! :)
27.12.2017 17:39
redabyss написа:
Леле, Жоро! Какво пише в този постинг?! :-о Чета го и нищо не разбирам. :))))))))
Честито Рождество! Жив и здрав! :-* :))
Толкова ли е трудно да звъннеш на Секси и да я попиташ? :))))
За котарачката Секси говоря, от третата снимка, скрийншотите не ги броим. :)
цитирай
8. cortana - А как да не си? :)
27.12.2017 17:42
qaufland написа:
Е как ще съм фейк?
Съвсем просто ми обясни.
С някаква служебна парола от тоя профил мога ли да вляза в оня?
След като Жоро казва, че имаш достатъчно профили на разположение, на теб ли да вярваме или на него? :)
А това, което пишеш, за служебната парола, не може да се осъществи не дори и с модераторски права, а дори и от администратор, с администраторски. Да подменят администраторите паролата на профила със служебна такава, ако съумееш да им докажеш, че профила е твой, да. Но да се логнат директно в него или от друг, няма как да стане. И то не само тук.
:)
цитирай
9. qaufland - И как да им докажа?За това става ...
27.12.2017 17:45
И как да им докажа?
За това става въпрос.
Да се логне админ в него и да вляза и аз после.
цитирай
10. musicgirl81 - Честита Коледа, Жоро-Стар! ;)
27.12.2017 18:29
Много здраве, успехи и творческо вдъхновение ти пожелавам. ;)
цитирай
11. starforlife - ~
27.12.2017 19:54
~ 4. redabyss
Честито Рождество Христово и весело посрещане на Новата година, добричка вещице!
А иначе: какво пише, та какво пише...
Кучешки работи! - Не е за котки!
Но пък Корти те е насочила правилно: звъниш на 01001001001 на Секси, и тя ти разяснява.
ПС: Надявам се поне предходния ми постинг да ти е кристално разбираем, защото иначе ще спра да публикувам тук и ще пиша само в блога на Giga.


~ 5. cortana
По отделно:
- Защо аз, а не Секси? Тя си има вече име - тя да черпи.
- След Нова година.
- Само да си посмяла...


~ 6. qaufland
В 8-ми коментар, Корти ти е отговорила повече от отлично.
Изчерпателно също.


~ 7. cortana
Виж сега, Бюти...
Когато кръщавах котаната Секси, не се усетих, че се третира в женски род.
Защото аз влагах тогава мъжки, за "интрига".
Да взема да я прекръстя... Марко?
Или Любака?
ха ха ха
ПС: Такова чистоплътно животинче не съм имал до сега. Ти знаеш, че те с котака Таня не са твърдо домашни (стайни) любимци, а свободно щъкат и навън, по двора. Е как тогава става така, че Секси винаги е чиста и мирише на чистота?
Красавицата на бате...


~ 8. cortana
Когато Star говори - и Богините дори мълчат!
хе хе хе


~ 9. qaufland
А ти как ще ни докажеш тук, че си човек, а не магаре?
Смешен си, не мислиш ли? Смешен в напъните си да се правиш на по-наивен, отколкото си.


~ 10. musicgirl81
Честита и на теб, Ники!
Всичко най- от все сърце ви желая с бире-брат'чеда.
цитирай
12. starforlife - КОЛЕДНИЯТ МИ И НОВОГОДИШЕН ПОДАРЪК ЗА АДМИНИТЕ:
27.12.2017 20:18
Понеже току що под предходния ми постинг споменах метатагове, та да подаря следното:

Метатагът <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251">
(намира се на 7-ми ред в сорса)
windows-1251 НЕ Е единственият необходим charset, за да се визуализира страницата на български.
Спокойно можете да го замените с UTF-8 и при това в блог.бг ще започнат да се визуализират умлаутите при немския, ударените наляво и надясно гласни от френския и т.н.
Просто, нали?
ПС: Ако все пак не там сте оакали положението (понеже по начало си беше добре) - може да хвърлите един поглед на директивата AddDefaultCharset в конфига на apacha.
И да не забравите след като я коментирате да рестартирате сървъра, ей мушмуроци такива.

Метатагът <meta name="robots" content="all" />
(намира се на 12-ти ред в сорса)
all НЕ Е единствената и задължителна стойност на атрибута content.
Спокойно можете да го замените с index, nofollow и дали няма да е по-добре, м?
Освен това: чрез googlebot можете да дефинирате обстоятелства по отношение на робота на Гугъл при същите стойности и значение на атрибута + nosnippet и noarchive
И хоп - можете да премахнете възможността Гугъл да кешира, а не да ми триете образователни постинги като първите леваци.

ПС: Всъщност, тук специално за любимите ви помпажни персонажи бих ви препоръчал да имплементирате персонално за тях метатага <meta name=“revisit-after“ content=“1 days“ />
Така паяците няма да изпуснат нещо значимо за живота във Вселената от творчеството им, архивирайки по дефолт на период от 30 до 90 дни, а ще го правят ежедневно!

ДА ВИДИТЕ, ЧЕ КОЛКОТО СЪМ ЛОШ - ДВА ПЪТИ СЪМ ПО-ДОБЪР!
хе хе хе
цитирай
13. raff - "Baturrica 2011" едно от харесваните от мен вина. :D
28.12.2017 00:05
Честита Коледа, Стар! :D
цитирай
14. cortana - Смарти, по повод на 12ти коментар:
28.12.2017 00:12
Чудя се защо им открехваш очите? Остави ги да си трошат главите! :)
Блогът е на изживяване така или иначе.

Виж с това ме разсмя:
starforlife написа:
ПС: Всъщност, тук специално за любимите ви помпажни персонажи бих ви препоръчал да имплементирате персонално за тях метатага <meta name=“revisit-after“ content=“1 days“ />
Така паяците няма да изпуснат нещо значимо за живота във Вселената от творчеството им, архивирайки по дефолт на период от 30 до 90 дни, а ще го правят ежедневно!
Ама с глас както казваш ти ме разсмя! :)))
Представяш ли си го? :)))
цитирай
15. starforlife - 2в1
28.12.2017 00:48
~ 13. raff
Ами да! Цена под 20 лева, която си заслужава качеството.
Купил съм (при все, че е посредствено вино) няколко бутилки, които ще ги оставя да отлежат още 6-7 години да видя ще ме изненадат ли приятно, или ще прелеем с тях.


~ 14. cortana
Защото е забавно!
Ти поне отлично знаеш, че тук на 99,99% се забавлявам.
Основно с работещите за блог.бг и кретените.
Да си представя кое? Как се смееш с глас на терасата, или как правят метаслаганието за постоянните кози на афиша?
цитирай
16. barneba - Честита Коледа, Стар!
28.12.2017 10:46
Пожелавам ти всичко най- добро.
цитирай
17. seasons76 - Честита Коледа, Жоро-Стар! И приятно посрещане на Нова година! ;)
28.12.2017 12:54
Пожелавам ти преди всичко здраве, защото зная, че другото е в ръцете и сърцето ти.
А те, ръцете ти са златни, а то, сърцето ти е голямо.
Абонирате се за канала ти в YouTube и филмите дори, които са подбрани с вкус, подкрепят мнението ми, че си... корав мъж, с романтична и чиста душа. ;) Благодаря ти! Че не ме забравяш, както повечето правят. Ти си истински приятел. Макар и виртуален. ;)
цитирай
18. seasons76 - А за постинга:
28.12.2017 13:00
Моето мнение е, че ако спреш да се опитваш да дразниш злобните хорица тук и пишеш както прекрасно умееш, ще е по-радващо и приятно за нас, околните. Ти няма да ги промениш. А дали не губиш част и от себе си?? ;)


Още веднъж: Весело посрещане на Новата година. ;)
цитирай
19. starforlife - 3в1
28.12.2017 14:01
~ 16. barneba
Благодаря! Честита и на теб и всичко най- ти пожелавам!


~ 17. seasons76
Ооо... Изчервих се като зелен лимон! Това по повод комплиментите.
А иначе: Благодаря за пожеланията и ти ги връщам умножени по... много. хах


~ 18. seasons76
Дразнителствувателствувам, защото те от друго не разбират, Йона!
Забелязал съм, че когато им навираш в тъпите физиомутри успехи и то материални - най-много се самонаказват, защото обикновено, злобните хора са супер завистливи и... така.
Например: Нощес реших да се обадя в защита на съблогърка, пишеща Поезия, която канибалоидния кретеноиден шизофреник дъвчеше в тъпия си постинг от един от профилите си - хулите.
Пуснах му коментари, които бяха безпощадни с истинността и аргументацията си.
А той ги изтри и наложи модерация.
Ето го и ефекта: показа безсилието си пред коментари от рода:
http://starforlife.blog.bg/photos/154138/ComDOT.jpg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: starforlife
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1801121
Постинги: 816
Коментари: 14417
Гласове: 10671
Календар
«  Декември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031