Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2020 17:40 - За малко сме на света, но това не бива да ни пречи да...
Автор: starforlife Категория: Лични дневници   
Прочетен: 500 Коментари: 19 Гласове:
36

Последна промяна: 25.03.2020 09:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
image image
image
image
image

Гласувай:
36
01. starforlife - Как и защо беше написан този постинг...
24.03.2020 17:43
А и какво искам да (раз)кажа и какво да съобща с него...
Преди дни един съблогър, чиито НИК няма да споменавам, защото никога не съм имал идея да противопоставям когото и да е, но признавам, че от около година отдавам заслуженото на някои девиантни елементи тук, ехидно ме попита аз какво съм направил (колко съм дал) по отношение на проблема с коронавируса.
Това не е точно семпло за разказване и аз едва ли ще го направя някога, но мога срамежливо да заявя, че чрез компанията, в която все пак се чува думата ми, съм направил малко повече да речем от фондацията "Америка за България", която дари 300 хил. лева на две наши български болници. Както същата сума дари и българският бизнесмен Георги Гергов.
Това обаче не е темата на приказката ми в момента, а на мен ми се иска да поговорим за много по-земни и лесни неща, които май ни отдалечават от това да сме хора с това, че все по-рядко и по-рядко ги правим.

За малко сме на света, но това не бива да ни пречи да...
... да проявяваме чисто човешка емпатия, съпричастност и прочие подобни неща.
От известно време, не постоянно и не често, но ме посещава съблогърката ни Милена Върбанова. Ето линк към блога й и всъщност направо към постинга, от който можете да разберете за нещо, което ще засегна надолу в този коментар:
http://milenavarbanova9.blog.bg/history/2020/02/28/rodi-se-tretata-mi-kniga.1698469
Признавам, че Милена не е от съблогърите, които посещавам, при все, че понякога съм се зачитал в постингите й. Просто материята, за която пише съблогърката ни, при все, че е свързана с Българщината, не ми е близка и ще бъде ли грубо, ако кажа, че не ми е и интересна, или тази моя откровеност просто ще показва, че аз не съм някой лицемер, който се прави на това което не е? Та, не чета съблогърката ни, но преди 10-тина дни прочетох нейното изключително кратко споделяне как издаването на книгата й, която си позволих без дори да я попитам да ви представя, е преминало негладко и дори ще се осмеля да го кажа, типично по български. Последвайте линка и прочетете сами семплото й пояснение как първото издателство (Знам, Рустьо, знам. Знам, че може да заехиднееш по нишката "издателство-печатница". И затова в началото написах нещо, за такива като теб.) реално я е завлякло с част от аванса за предпечатна подготовка.
Следите ми мисълта надявам се и вече осъзнавате, че като човек, който точно затова е озвучил настоящия си постинг с тази харесвана от мен песен... На български изпълнител, за когото ще си позволя да кажа като някаква минимална полезност за тези, които не знаят, че пее 100% само на български език и български песни... Та, следвайки чувствата в Душата си, проявих "битовата си нищета" веднага да поръчам книгата на съблогърката ни.
15 лева е, драги мои Читатели. Няма и 3 кутий цигари. А ви дава възможността да се докоснете до света на един от нас.
Не искам да казвам, че след като аз мога да организирам книгата да пристигне при мен на 2160 км. всеки може да го направи и с покупката на стойност 3 кутий цигари да подкрепите нещо малко, но еднакво важно като това по отношение на коронавируса... Защото коронавирусът дойде и ще си отиде. На негово място ще дойде друг. Но ние, хората, сме константата, която трябва да бъде основна част от Уравнението.
Не искам да потретвам, че книгата струва колкото цигарите на пушача за три дни, защото ще излезе, че все едно ви агитирам да подкрепЯте такива хора. Които не се носят по течението, а правят макар и малки неща, но големи неща. Защото Голямото се съгражда от Малкото. Затова и няма да го потретвам, а само ще кажа, че всеки, който е съгласен с думите ми и мисли, че може да отдели сумата, която дава за кутия и половина цигари, ще получи другата "кутия и половина" от мен. Както и разходите по доставката не на книгата на съблогърката ни, а частицата от нейния свят.
Тоест: Всеки един от вас, който е готов да "жертва" 7,50 лв. за книгата на Милена, може да ми пише на ЛС и останалите 7,50 както и сумата по доставката на книгата до дома му, ще бъде поета от мен.
И да не забравя да кажа да не бъдете параноици евентуално заинтересувалите се от тази моя "оферта" - по никакъв начин няма да получа достъп да каквито и да са ваши лични данни, защото ми са и за бяс. Просто на всеки от вас ще дам код, който като приложите при самостоятелната ваша заяква за покупка на книгата на Милена, ще заплатите само въпросните 7,50 лв.
Толкова е просто понякога да бъдем хора.
Понякога просто струва 7,50.

А ти, Милена, ще ме прощаваш, ако евентуално не те кефи това, което написах в този коментар, но то е мое право и аз го упражних.
Успех с бъдещите ти творчески изяви.
цитирай
2. starforlife - И всъщност да не забравя да кажа:
24.03.2020 18:22
Биб, вслушвам се в съвета ти по отношение на библиотечните ми постинги и тези дни от постингите
http://starforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2020/03/12/knigi-koito-spored-men-vseki-triabva-da-prochete-chast-i-va.1700301
и
http://starforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2020/03/23/knigi-koito-spored-men-vseki-triabva-da-prochete-chast-ii-ra.1701957
ще се поди нов, а после и втори и трети, а тези ще бъдат премахнати.
цитирай
3. milenavarbanova9 - Почти онемях,
24.03.2020 19:36
Не можех да си представя,че тази вечер,която се очертаваше тягостна,като всички напоследък,ще ми донесе толкова радост! Безкрайно съм Ви благодарна,трогната съм от думите Ви,от посланието Ви към мен,от обръщението Ви към участниците в блога.Отдавна не съм срещала толкова непосредствена,действена човечност. Благодаря Ви за нея!
Все пак е нужно да Ви кажа,че аз като автор,не получавам нищо от приходите на книжарниците,реализирани от продажбите.Както разбирам,Вие живеете в чужбина ( явно в Европа,щом се намирате на 2100 км),но в България книгоразпространението е кошмарно,както впрочем и книгоиздаването.Издателите,с изключение на 3-4 големи издателски къщи или ведомствени - или агентурни издателства,зад които стоят чужди интереси,обикновено искат цялата сума за предпечатна подготовка и печат от автора, а след завършване на публикацията,стоварват книгите на прага му и той трябва да поеме тегобата по разпространение на произведението си.Едно ходене по мъките.За да убедя книжарите и онлайн книжарниците да вземат книгата ми и да я продават,аз съм се отказала от какъвто и да било.процент - не получавам нищо,стига само книгата да стигне до читателя.Собствениците на книжарници вземат всичко - 100 процента,макар че се попълва някакъв протокол - про форма,по-скоро за да се знае,че авторът би бил отговорен за някакви евентуални преследвания на книгата му,а не книжарят.
Да,това е така,но аз съм отдавна съм се съгласила с липсата на каквито и да било материални дивиденти в това дело.Издавам вече трета книга - и имам само разходи,но пак се радвам - все пак книгата е излязла и читателят може да я вземе в ръце.
Разказвам тези подробности само за да изясня как всъщност функционира във финансов аспект връзката автор - издател - книжар - читател.За да стигне до своя читател,авторът трябва да пренебрегне всякакъв материален интерес - така е огромното мнозинство от случаите в България.
Но остава радостта от издадената книга,която води до неочаквани срещи с интересни и благородни
цитирай
4. milenavarbanova9 - (продължение)
24.03.2020 19:56
хора като Вас
За да предпазя други автори от подобна на моята наивност при избор на издател,ще назова издателството,което неправомерно и безпардонно ме ощети,възползвайки се от наивното ми доверие - това е Изд."Светулка 44", чуете ли това название - бъдете нащрек!Светулка,калинка - уж безопасни насекоми,но могат яко да ви ужилят и да отлетят,бръмчейки в пространството!
Но стига за това!
Надявам се,че някои от текстовете ще Ви допаднат - може би публицистичните,за днешна България.
Радва ме оформлението на Вашия пост - с фотоси на корицата и страница с една от важните студии в моята книга.Творбата ми е попаднала в добри български ръце.
Сполайте отново!
Бъдете здрав!Желая щастие на всички Ваши близки!
Лека вечер!
цитирай
5. librarian - Не спираш да ме изненадваш, Стар!
24.03.2020 19:59
Силен, както обикновено силен твой постинг, а в момента и показващ човещината, която не трябва да ни напуска.
Благодаря ти и единствената причина да не се "възползвам" от приканването ти, без да искам да ми поемаш половината от цената на книгата е това, което казва г-жата, че нито стотинка не отива за нея и което мен лично ме озадачава.
Поклон, Стар!
Поклон и на Вас, г-жо Върбанова! За труда, за готовността отново и отново да го правите дори на загуба, а с единствената както казвате "печалба" във вид на радост, която сама казвате, че сте изпитала и то в тягостен момент. Може би това е още по-важно понякога от хляба на масата. Може би, при все, че не е така.
Поздрави и на двама ви! На теб, г-н Стар и на Вас, г-жо Върбанова!
цитирай
6. librarian - Послепис:
24.03.2020 20:01
Стар, радвам се, че си се вслушал в мнението ми и съм сигурна, че новите "издания" на постингите ще са още по-страхотни.
Приятна вечер, ЧОВЕКО!
цитирай
7. barin - Здравей, Жоро. И аз си я поръчах и ...
25.03.2020 05:59
Здравей, Жоро. И аз си я поръчах и дори днес ще я довърша, защото ми остават тридесетина страници. Има интересни разкази. Особено ме впечатли многото думи в света, топономи, които имат български корен. Не съм предполагал, че има толкова много. Показва зялото величие на държавата ни в миналото. Авторката я добавих в "любимию още след четвъртата тема, която публикува в блога.
Поздрави!
цитирай
8. getmans1 - ДОБРО УТРО СТАР, мъдрото вече бе...
25.03.2020 08:28
ДОБРО УТРО СТАР, мъдрото вече безгрипно утро ми „нарежда„ да се включа в тази тоя инициатива ... тъй де, нали сме си верни кучета.
АЗ, хм, с моята „голЕма„ ПЕНцИЯ разбира се, че мога да си я купя и от книжарницата но реших ... с един куршум два заека ... да подкрепя морално както авторката, наша съблогорка така и твоята инициатива, разбира се, че ако може тъй да се каже... ТА, ПРАЩАЙ ТОЗИ КОД.

Приятен ден, че се налага да спра за малко ... „короната„ ми нарушава ... дневния комфорт откакто си е всеки ден у дома ... хахаха
цитирай
9. cortana - Жоро, както казах и под предходния ти постинг: ТИ СИ ГАДНЯР!! :):):)
25.03.2020 08:49
А 'си' гадняр, защото отново вадиш душичката с памук!!
В първи коментар, ти, Смарти, написа:
Защото Голямото се съгражда от Малкото.
Да! Добре ще е да оставим намира големите неща, които не са по силите ни и да правим нещо спрямо малките, които можем да променим към по-добре. Защото ти си напълно прав, че голямото е изградено от малкото и правейки малкото по-добро, то съответно допринасяме това да се случва и с голямото.

В коментара над този Гети написа:
..... вече безгрипно утро ми „нарежда„ да се включа в тази тоя инициатива ... тъй де, нали сме си верни кучета.
АЗ, хм, с моята „голЕма„ ПЕНцИЯ разбира се, че мога да си я купя и от книжарницата но реших ... с един куршум два заека ... да подкрепя морално както авторката, наша съблогорка така и твоята инициатива, разбира се, че ако може тъй да се каже... ТА, ПРАЩАЙ ТОЗИ КОД.
Гети, привети!! :)
Не знам дали си прочел думите на авторката на книгата, че тя не ще получи нищо от инициативата на Жоро и аз съм убедена, че когато той прочете това и го разбере, ще промени стратегията към някаква, която да не пълни гушите на безчестни книжари. Казвам 'безчестни', защото ако имаха чест, независимо от предоставените от г-жа Върбанова права, те биха 'и превеждали все пак примерно половината от печалбата. Би било не само честно, а и достойно.
Затова, Гети, нека изчакаме какво ще роди умната глава на Жоро и аз също ще се включа, нали сме 'верни кучета'..... :):):)
цитирай
10. cortana - ПП:
25.03.2020 09:01
Жоро, явно си бързал доста при направата на постинга.
Погледни 'логото' над снимките на книгата, допуснал си две правописни грешки, а както ти казваш: 'Изкуството трябва да е перфектно!' :)
цитирай
11. starforlife - ~
25.03.2020 09:42
~ 10. cortana
Видях още снощи, но седнахме да вечеряме, а после имах важна конферентна връзка и не можах да поправя.
Но току що го направих.


~ 9. cortana
Ами... Да, естествено, че ще измисля нещо, но първо трябва да разменя 2-3 думи с Авторката.


~ 8. getmans1
Благодаря за готовността, верен мой санбернаре. Ха ха ха
Ще имаш възможността да реагираш, но нека видим как да стане така, че Милена да има подкрепата ни, а не да пълним както казва Корти гушите на книжарите.


~ 7. barin
Радвам се, че си оценил и се надявам да проследиш продължението на тази "сага" и евентуално се включиш според възможностите си спрямо това, което измислим.

~ 6. librarian
О, стой та гледай само.
Още утро може би ще излъча първия постинг от серията, но той реших да не е такъв, какъвто го описах - наследник на вече излъчените два - да бъде този, който обещах преди това и вече тогава ще изпълня и тази преработка.
Така, че - следи телевизора - гарантирам удовлетворяващо удоволствие.


~ 5. librarian
Както вече ти казах - следи телевизора.
Нека видим как стоят нещата първо спрямо това, което питам Авторката на книгата, пък после ще имаш възможността да се включиш.


И да не пропусна да кажа: Дори и Милена да няма екземпляри от книгата, все ще измисля нещо, спокойно, та нали съм "тъп била охранител".
цитирай
12. starforlife - А сега към Милена:
25.03.2020 09:51
Милена, първо да ти дам пък било то и минимална полезност, защото явно не си чела моя постинг по темата:
Когато ще пишеш дълъг коментар, който няма да се вмести в "ограничението" (кавичките са понеже преди време го премахнаХ това ограничение, но понеже го правя чрез косвено имплементиране на код в платформата - има малко неудобство) от 2 000 символа... Правиш така: Пишеш малко и излъчваш. След това влизаш в режим на редакция на коментара и дописваш колкото ти душа иска.


А сега по "темата":
Милена, продължаваш да ме озадачаваш с това което казваш за неполучаването на приходи от книгата си. И съответно веднага изниква въпросът дали ти имаш екземпляри, за да направим същото, но вече директно получавани книгите от теб и дори с автограф. В смисъл: Ето вече приятелите ми Радо и... Корти (нека тук, на всеослушание не цитирам истинското й име, защото тя не го е оповестявала) са готови на предложената от мен "сделка". Ако ти имаш екземпляри, може да направим така: Събирам определено време решилите да се включат в инициативата, превеждам ти <събралия се брой желаещи> х <7,50>, а те на ЛС ти подават имената и адресите си за доставка и ти превеждат своите 7,50. За сметка на сумата от мен ти им изпращаш по удобен доставчик книгите, а когато вече знаеш колко ти е струвало (при всички положения сумата ще е под преведената от мен като 50% от цената на книгата) - аз ти превеждам тази сума за доставка.
Е... Става малко по-"сложно" от това с книжар, но пък щом така стои въпроса...
Как аз ще ти преведа сумите като съм на 2160 км. ли?
Първо да ти кажа, че, да, в Европа съм. В Амстердам.
И с леко поднасяне на някои икономически "експерти" тук ще кажа, че няма такова нещо да ползваме "Уестърн Юнион" например. Има къде-къде по-съвременни и най-вече много по-ефективни начини, които аз като "била охранител" (Е~авам се с някои комплексари тук, Милена. Програмист съм.) зная и използвам. При които БЕЗ НИКАКВИ ТАКСИ можеш да получаваш/превеждаш пари от/до всяка точка по света (както и извършваш разплащания) и то в реално време. Тоест, превеждам ти парите както съм си зад компютъра, а ти буквално веднага вече ги имаш и можеш да ги ползваш/теглиш.
Ето още едно нещо и то много съвременно и удобно, на което аз, "тъпият била охранител" мога да ви науча, след като това не го правят някои пишман икономисти тук, улисани в това да се пудрят по въпроси, от които дори представа си нямат или просто да празнодумят.

Така, че, Милена, "топката е в твоето поле" и очаквам (тук или на ЛС) първо отговор за наличието на екземпляри от книгата ти в самата теб, а нататък е моя "грижа".

Лек и усмихнат ден на всички.
цитирай
13. getmans1 - . . . . ВСИЧКО СЪМ РАЗБРАЛ КОРТНИ. . . ...
25.03.2020 10:15
.... ВСИЧКО СЪМ РАЗБРАЛ КОРТНИ ... сомо тая разпространителска политика не я разбирам ... и друга политика не разбирам, приказва се, че не се четяло, ами как да се чете когато веригата се къса

cortana написа:
А 'си' гадняр, защото отново вадиш душичката с памук!!
В първи коментар, ти, Смарти, написа:
Защото Голямото се съгражда от Малкото.


В коментара над този Гети написа:
.....
АЗ, хм, с моята „голЕма„ ПЕНцИЯ разбира се, че мога да си я купя и от книжарницата но реших ... с един куршум два заека ... да подкрепя морално както авторката, наша съблогорка така и твоята инициатива, разбира се, че ако може тъй да се каже... ТА, ПРАЩАЙ ТОЗИ КОД.
Гети, привети!! :)
Не знам дали си прочел думите на авторката на книгата, че тя не ще получи нищо от инициативата на Жоро и аз съм убедена, че когато той прочете това и го разбере, ще промени стратегията към някаква, която да не пълни гушите на безчестни книжари. Казвам 'безчестни', защото ако имаха чест, независимо от предоставените от г-жа Върбанова права, те биха 'и превеждали все пак примерно половината от печалбата. Би било не само честно, а и достойно.
Затова, Гети, нека изчакаме какво ще роди умната глава на Жоро и аз също ще се включа, нали сме 'верни кучета'..... :):):)

цитирай
14. starforlife - ~ 13. getmans1
25.03.2020 10:40
Радо, ти знаеш (не, че и онези, които се опитваХА да отричат този факт не го знаят вече повече от отлично де), че аз съм Ценител на Книгата и бих могъл да ти разясня в детайли защо е така, както казваш, но не му е времето сега.
За теб имах приготвени книги, за които, ако си спомняш преди доста време, ти бях споменал, че ги имам повтарящи се.
За съжаление обаче прибирането ни до България се провали заради коронавируса и като гледам няма изгледи да стане ясно кога ще бъде възможно.
Естествено аз бих могъл да ти изпратя книгите и от тук, но не ти вярвам - хааааа ха ха ха - че ти няма да се отметнеш от уговорката да почерпиш по бира. Ха ха ха

А иначе: Корти мисля, че не е имала предвид, че не си разбрал, а говори за това, че схемата ще се промени, защото няма смисъл да плащаме на някой, който не заслужава, наместо да подпомогнем този, който е положил труд и то не малък.
И аз гарантирам, че желаещите ще имате книгата и от това полза ще извлече Милена, а не някоя пиявица.
Така, че... В повечето случаи късането на веригата е поради липсата на хъс от страна на Читателите и дори случая е пресен пример за това: Аз как мога да поръчам книгата на Милена през Интернет, неограничен от разтояние, време и прочие, както и да организирам изпращането й с колета, който обикновено един път в месеца малкият ми син ни изпраща?
Да искаш, значи да можеш.
Понякога дори е по-вярна (а и готина - а и готина) моята интерпретация:
Да се осмеляваш, значи да успяваш!
цитирай
15. milenavarbanova9 - Благодаря още веднъж, starforlife,
25.03.2020 13:09
Благодаря,librarian,благодаря,barin,благодаря,cortana,
Благодаря на всички,които се интересуват от моите книги!
За жалост,приятели,тиражът на последната ми книга е доста ограничен,вече знаете защо - за това стана дума и в постинга ми,с който обявих нейното излизане от печат.
Голямата част от бройките вече съм разпратила на хора,които предварително бяха заявили интерес към нея,а останалото количество е в книжарниците.У мен са останали няколко авторски бройки,не повече от 5-6,но съм готова да предоставя някои на тези от вас, които биха пожелали да получат книгата.За тази цел наистина са нужни имена и телефони на лични съобщения - а ако имате друга идея за доставка,ще се съобразя с нея.
Сърдечни пожелания на всички приятели на блога на starforlife!
Днес е БЛАГОВЕЩЕНИЕ!
Нека алчността,заблудите,лъжите, пороците и техните зловредни вируси напуснат завинаги нашата свята мъченическа българска земя! Нека най-после удари часът на Истината!
Написала съм "Злато за смет" в нейно име.
Щастлив празник,християни!
Нека не се предаваме!
Чакам съобщение,starforlife!
Бъди здрав!
цитирай
16. ba4kata73 - Добър вечер, бачка!
25.03.2020 21:17
Трудно, но благородно начинание. Дано се получи.
Успехи и на госпожата и дано не попада повече на такива лкнижари.
цитирай
17. librarian - .
26.03.2020 19:08
ba4kata73 написа:
Трудно, но благородно начинание. Дано се получи.

Стар ще се справи, аз съм сигурна в това!
Стар, очакваме какво си измислил.
цитирай
18. librarian - Както с нетърпение очаквам и преработката на последните постинги с книги, защото предусещам, че ще ни изненадаш!
26.03.2020 19:09
:-)
цитирай
19. anngry - Добър вечер, Жоро-Стар! :D
26.03.2020 19:55
Разбира се, че участвам!
Човешко! И много благородно! Браво, Стар! Винаги съм знаела, че си човек, който се трогва от неправдите и се опитва да ги изправя и с радост ще се включа в акцията. Ти само кажи как ще го направим! :D
Поздрави и на теб и на г-жа Върбанова, на която пожелавам освен всичко най-добро, още и нови творчески успехи и то безоблачно осъществени.
цитирай
20. vmir - И аз искам екземпляр от книгата.
27.03.2020 22:39
Моля г-жа Върбанова да посочи или банкова сметка, или адрес и име за привеждане на сумата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: starforlife
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2040200
Постинги: 962
Коментари: 15528
Гласове: 12338
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930