Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2015 18:25 - Пет полезни инструменти на Windows10 (и малко общи приказки Windows vs Linux)
Автор: starforlife Категория: Технологии   
Прочетен: 1995 Коментари: 9 Гласове:
28

Последна промяна: 22.08.2015 18:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Новата операционна система на Microsoft, Windows10, вече е инсталирана на над 100 млн. устройства и болшинството от силните й страни са вече известни. Повечето потребители посочват като такива добрата симбиоза от предходни версии при реализирането на меню "Старт", виртуалните десктопи, новите функционалности и бързодействието на "Edge", не на последно място… Кортана (естествено).
В този кратичък постинг няма да коментирам тях. По-скоро искам да обърна внимание на някои нови, които могат да останат незабелязани. Ще цитирам най-добрите /поне според мен/ пет полезни инструменти.

Disk Manager
Мисля, че колкото и да изглеждат несериозно глезотийките, които Майкрософт са вложили тук – в определени моменти те могат да бъдат от голяма полза.
Влизате в Settings => System => Storage и избирате диска, чиито анализ искате да видите. Посреща ви статистика, която не просто ви показва "пълно-празно" на диска, а можете да получите информация колко пространство заема всяка директория /папка/ или файл. Другото съществено улеснение тук е, че като администратор можете директно да триете папки и файлове и дори да деинсталирате цели приложения /програми/.

Wi-Fi Sensor
Settings => Network and Internet => Manage Wi-Fi configuration => Sensor Wi-Fi
Wi-Fi Sensor дава възможност вашите Приятели бързо и лесно да се свържат с вашата мрежа. Wi-Fi Sensor може да позволи на контактите ви в Outlook, Skype, Facebook  автматично да се конектнат към връзката ви.
Нещо подобно на функционалния клавиш при лаптопите за вкл/изкл на Wi-Fi, но вече в помощ при самата конекция в обкръжението. 

 

 

Integrated video capture
Почти на всеки екран /прозорец/ може да започнете да снимате екрана на кадри. Просто натискате Windows-клавиша, Alt и R и записът започва. Понякога Windows ще поиска потвърждение /ако сте в игра например/, а при Xbox-приложение /нали не пропускате идеята Windows 10 да има съвместимост с „неща“, за които преди беше немислимо да се помисли дори/ - това можете да започнете по всяко време с натискане на Windows-клавиша и G. За съжаление все още не може да се прави запис от браузъра или на работния плот, но с пускането на „Redstone“ догодина това би трябвало да се промени.

Battery Monitor
Settings => System => Battery Saving => Battery use
Сега… Тук може да стане така, че някои Колеги да завържат спор с мен, но аз едва ли ще им отговоря, защото да се води разговор точно за това би било крайно тъпо.

Нима самият инструмент не крещи, че Windows 10 е проектиран да работи не само на настолни системи, а на лаптопи, таблети и други преносими устройства?!
Влизате в Settings => System => Battery Save => Battery use и получавате доста по-подробна информация. Не е ли благинка да ви се дава например статистика каква част от потреблението на енергия идва от системата, каква от екрана, каква от Wi-Fi?! Като за потребител не толкова, но като разработчик…
Но е помислено и за потребителя: Можете да получите информация колко енергия използва всяко приложение, независимо дали то е в работен или фонов режим и още от тук можете да стопирате процес /приложение/, което е енергоемко и вие искате да се откажете от него. Предвидена е възможност /режим/ за пестене на батерия, като и тук има нова благинка: можете не само да го активирате ръчно когато решите, а и да го настроите да се активира автоматично, когато заряда на батерията спадне до определен праг.

Command Line
Приятни изненади и тук! Особено за разработчици. Особено в DOS-шел.
Спомням си как преди години в офиса ми във Варна точно такива възможности ми бяха необходими, но не можах да се справя с реализирането им. Трябваше да премина през Notepad, но и там първоначално ударих на камък по отношение на едно тъпо ограничение за минималния размер на шрифта при стартиране на програмата. Останах крайно учуден когато на мейла ми до Майкрософт България как да задам такъв размер, последните отговориха, че е невъзможно, а то се оказа работа за час-час и половина.

Но да се върна по същество:
Приветствам новите възможности за редактиране, които позволяват да копирате и поставяте команди като обикновен текстови редактор. Десен бутон върху "Properties" и ще ви зарадват множество опции за конфигуриране, шрифт, стил, размер, цвят и дори задаване прозрачност на командния ред. Супер!
 


А сега малко "общи" приказки по коментари 9, 10, 15 /с препратка към изтритата му излязла като "анонимен" предхождаща част/ и 18:

"Notch" е НИК-а на Маркус Персон - създателят на "Minecraft". През септември миналата година Microsoft купи "Minecraft". А сега каква е връзката:
"Threshold" бе кодовото име на Windows10. През 2016-та се очаква първият голям ъпдейт на Windows10 с кодово име "Redstone", който би трябвало да осигури нова функционалност и поддръжка на нови видове хардуер. Например: очаква се Xbox Surface Hub, Windows Phone, HoloLens да постигнат, ако не пълна, то поне почти пълна функционалност. Между впрочем HoloLens /писах вече май при Ф873/ е технология, която силно заинтересова и се изпитва от НАСА. Или и те, работещите в НАСА, са заблудени афси?!
И следва нов въпрос /риторичен/: Какво е "Redstone" в "Minecraft" и защо Microsoft реши, че закупуването й /всъщност на Mojang/ за 2,5 млрд. $ е добра инвестиция, независимо, че Маркус Персон, Карл Манех и Джейкъб Позер напускат?!
Оставям въпросът отворен, за да помислите.

Сега малко за Windows vs Linux.
Не съм го казвал, но пак повтарям: Не съм адвокат на Windows. Познавам и за много "неща" използвам Linux повече от 20 години и го смятам за отлична ОС.
80-82% от сървърите в НЕТ-а се държат от Linux. Това само по себе си показва капацитета и най-вече надежността на същия. В същото време 95% от вирусите в НЕТ-а са за Windows.
Ето, представям ви фактите, защото винаги съм бил /поне така смятам/ обективен и на черното бяло и обратното не мога да кажа.
Въпросът тук е друг и според мен именно:
Linux е отличната операционна система за Интернет, защото той е създаден поначало за Интернет и дори може да се каже В Интернет. Той живее с Интернет. Той поддържа Интернет. Контрирам изтрития вече от модерацията анонимен коментар, в който се казваше, че за Linux имало хиляди пъти по-малко вируси отколкото за Windows с фразата, че писалият/та го или не работи изобщо с Linux, или не се интересува въобще какво става в Linux-общността.
/като второто изключва меродавността на първото/
Аз познавам точно 15 вируса за Linux!
Това кара ли някого да се засмее?!
Защото, ако да – то смеещия се попада в категориите, които написах по-горе.
Защото към момента за Linux има точно 15 създадени вируса!!!
Невероятно?! – Не! Просто факт!
Нещо повече. Въпросните 15 не са дори чисти вируси, а са експлойти.
Предполагам знаете, че вирусите се създават конкретно за конкретната операционна система. Тоест, вирус създаден за Windows не може да работи под Linux /или която и да е друга ОС/.
Не, че няма изключения, но… това е като с политиците: има честни, но е загснало кандилото, с което можеш да ги откриеш.
От казаното току що следва и заключението защо вирусите за Windows са стотици хиляди. Защото средностатистическият потребител използва Windows. 95% от потребителите на Интернет използват Windows /под една или друга форма и в един или друг момент/. Съответно "апетитът" на кракерите /някой ден ще я напиша тази "статия" "Хакери vs Кракери", щото ми "писна" да се бъркат понятията/ сами разбирате към коя целева група е насочен.
Ще кажете "ОК, но защо Майкрософт не положат повече усилия в тази област, защитата?!".
Ами полагат. Но Майкрософт е корпорация. Тоест тя /компанията/ е бизнес.
Неее, не искам да кажа, че е заинтересована от наличието на вируси /и праблеми със сигурността/ за /във/ Windows. В никакъв случай.Просто нещата спрямо Linux са много, много различни.

Windows е потребителски ориентирана платформа. Тя залага на "шаренийките" /четете иконки, визия, мишката и цък-цък/. Имам предвид, че като графичен интерфейс, Windows цели да е максимално разбираем от всички хора. Помислете сами: дете на 4-5 години, а вече се оправя с иконките и мишката. Това е Windows – решение за всички. Лесно и интуитивно. Създадено с цел да е таково. За да... печели пари естествено.

По начало в ядрото /и въобще замисъла на Windows/ не са заложени стратегически инструменти за защита в Интернет среда. Не е било необходимо – Интернет последва Windows, не обратното.

При Linux нещата са коренно различни. Както вече казах Linux е специално създаден за Интернет. В ядрото му има тотален инструментариум за превенция и защита. Но… не е потребителски ориентиран. Най-добрата дистрибуция по отношение на връзка с Потребителя е Plazma5 на KDE, но и тя е далеч-далеч от интерфейса на Windows. Едно 4-5 годишно дете няма да може така интуитивно и лесно да стане "приятел" с нея.

Появява се проблем /вирус или както казах експлойт/ за Linux.
Сорсът на ОС е отворен – тоест достъпен и познат на всички по цял свят. Милиони програмисти "следят" Linux във всеки един момент от време. Тоест – те са на "разположение" и откликват на забелязан от самите тях или рипортван проблем на мига. Често проблем с Linux се разрешава в рамките на минути от откриването му. Не е имало всъщност проблем, чието решение да се е бавило повече от седмица /дори удвоявам срока, за да се застраховам, че е имало такъв, за който не зная/.

Как стои въпроса при Windows.
Има рипортвани проблеми с Windows от преди повече от… 10 години!!!
Открити проблеми преди 10 години, които и към момента Майкрософт не са отстранили.
Защо?!
Мислите, че не са в състояние?!
А стига бе! – За Майкрософт работят отлични Програмисти /практически голяма част са част от най-добрите/, които не просто отлично си знаят работата, но са тези, които /признавате или не/ диктуват модата при АйТи технологиите. Пряко или косвено.
Просто е. Проблеми с Windows стоят понякога с месеци, друг път с години, защото както вече казах Майкрософт е бизнес.
Ако проблемът не е съществен…
Ако отстраняването му е икономически неизгодно…
Ако въобще проблемът не може да се впише в корпоративната политика…
То той остава на заден план.
И тук е момента, че под "корпоративна политика" имам предвид цялостната организация на процесите в компанията.
Майкрософт е с ограничен ресурс. Говоря за екипа програмисти, с които разполагат, та дори в едно с Партньорите и бета-тестерите. Това са хората, които разполагат със сорса на Windows и могат да "пипат". Да приеме, че са 10 000 Програмиста /а те са мноого по-малко – Офис-пакета примерно е направен и се поддържа от 12 Програмиста/. Какво са те в сравнение с милионите при Linux?! Едно нищо! Говорим като бройка и ресурса "време", който могат да отделят на даден проблем.
Майкрософт имат цели. Майкрософт работят по проекти. Същите имат срокове.
Не може понеже бай Илия открил проблем във Windows и го рипортнал, да очаква, че Майкрософт ще променят по-горното, за да откликнат на решаването на проблема. Той, проблема, се анализира. Преценява се дали въобще си заслужава и кога /от кого, колко време да му се отдели/ да се вземе отношение по него.
...
Айде стига толкова... Мисля, че стана ясно идеята защо е тъпо да се сравнява и говори за
Windows vs Linux.



Нека забравим за "кое е първото: кокошката или яйцето"
и да си хапваме кога ти яйца на очи - кога ти пиле кийф.




Гласувай:
29



1. lozanova - Чудесно!!
22.08.2015 19:11
И този постинг, както предходния, запазва духа на добре поднесена полезна информация.
Благодаря!!
Поздрав от една неразбиращ потребителка на Windows8.1 вече не колебаеща се дали да приеме безплатния Win10. :):):)
цитирай
2. f873 - Супер, сега може да отскочиш към ...
22.08.2015 19:28
Супер, сега може да отскочиш към темата :
Защо като наследник на Линукс-а, на Андроид му е по-отворено д... .
Имам малки задявки към академичната мисъл но точно защото малко я познавам ще се включа и по-късно.
:)
цитирай
3. starforlife - Ще го направя "отскачането", но набързо защото трябва да излитам.
22.08.2015 20:37
f873 написа:
Супер, сега може да отскочиш към темата :
Защо като наследник на Линукс-а, на Андроид му е по-отворено д... .
Имам малки задявки към академичната мисъл но точно защото малко я познавам ще се включа и по-късно.
:)

Както (не само аз) обичам да казвам (и е абсолютно вярно) основната причина ВИНАГИ се крие в задклавиатурното устройство.
Говорим и от двете страни на "медала".
За разлика от Линукс, Андроид е мобилна ОС.
Нали знаеш преди години защо Бил Гейтс сдаде поста си Изпълнителен директор на Майкрософт на своя заместник тогава?!
За да може да се отдаде на програмиране в сферата на мобилните приложения.
Тоест: апетитът към този сегмент е и ще продължава да е най-голям.
А знаеш, че където има апетит - се намират и начини.
Няма непробиваема АйТи технология (не ти хардуерна, а още по-малко софтуерна). Изключая (засега) квантовия компютинг.
Но да дам няколко примера по отношение на това за задклавиатурното устройство:
Google Play е като разграден двор (въобще в момента целият Гугъл е такъв) - разработчиците не са длъжни да предоставят продуктите си за предварителен мониторинг, а директно могат да го качат.
Загатвам за "обратната страна на медала".
Потребителят пък от своя страна е като невидяло - тегли, качва, мачка...
Всеки майстор се пише, знаеш.

Продължавам с друга "обратна страна на медала":
Гугъл изрично не поддържат версии на Андроид под 4.4.
От другата пък страна, "лицевата" на медала са милиони потребители, които нямат смартфони, а... пръчки.
Особено като хванеш разните там гаражни производства.
И знаеш какво става когато се комбинира с някой n-то разреден браузър...
Zimperium разкриха най-сериозния бъг в Андроид, но Stagefright-библиотеката и правата на Google Hangouts нима не може да ги накараш да рипортват и чакат делегиране преди изпълнение?!
(говоря за писането в галерията)
Това дори не е въпрос на АйТи, а на чиста логика:
Естествено е щом някой елемент може да приема външна информация, да я обработва и да реагира на нея...
.. Потребителя да си зададе въпроса какво може да следва от това и да предприеме нещо по въпроса.
22.08.2015 20:47
Знаеш защо предпочитаният (от разработчиците) телефон е "Нексус" и то не новата, а по-старата версия.
И на Божидар е такъв - и моят е такъв. И са подлагани (се подлагат) на какви ли не експерименти. хах
Перфектен (доколкото съществува такова понятие) телефон.

А, да - да не забравя нещо важно:
Дори две неща.
Първото: (отново задклавиатурно) споделянето на ресурси и най-вече синхронизирането м/у отделни устройства си е куул. Но колко са тези, които правят нещата професионално и колко тези, които налучкват и като нещо стане - не смеят да кихнат, за да не пропадне.
И всичко това толкова често в отворени WiFi-мрежи.
А това, ако не е супер помощ за проблемите - здраве му кажи.

После, второ: кампанията на Гугъл за финансово поощряване (вече само по единия поток са изплатени 1,5 млн. $) на рипортвани проблеми и/или решения?!
Нима тя също няма две страни на "медала"?!

Въобще въпроси, въпроси...
Пораждащи нови Въпроси.
А Истината е някъде там...

Поздрави!
(и... излитам, така, че дискусията ще я продължа когато се върна)
цитирай
4. hellena - Здравей!
23.08.2015 15:30
Направих го под предходния пост, но да го направя и под този: Благодаря ти, че отделяш от времето си, за да дадеш някой и друг полезен съвет на нас, незнаещите. :))))
цитирай
5. hellena - Здравей отново!
23.08.2015 16:06
Ако е удобно да задам един конкретен въпрос по отношение на Скайп. :))))
Възможно ли е някой друг да се впише в профила ни и ако „да„ можем ли и как да разберем това.
цитирай
6. starforlife - Извинявам се, че снощи не съм видял коментара.
23.08.2015 16:44
lozanova написа:
И този постинг, както предходния, запазва духа на добре поднесена полезна информация.
Благодаря!!
Поздрав от една неразбиращ потребителка на Windows8.1 вече не колебаеща се дали да приеме безплатния Win10. :):):)

Никой не се е родил научен.
(освен ББ разбира се - хах)
Преминавай смело. Надявам се да си прочела предупреждението ми за настройките на мрежата.
Поздрави!
цитирай
7. starforlife - (с препратка и към предходния коментар)
23.08.2015 16:51
hellena написа:
Здравей отново!
Ако е удобно да задам един конкретен въпрос по отношение на Скайп. :))))
Възможно ли е някой друг да се впише в профила ни и ако „да„ можем ли и как да разберем това.

Удобно-неудобно вече го направи.
(шегувам се)
Възможно е да. И най лесно става по следния начин:
Изпращаш на когото и да е от абонатите ти следното:
/showplaces
Не се притеснявай, че ще го "притесниш" - той нищо няма да получи или разбере.
Като резултат ще ти се върне рипорт от вида:
You have 1 online endpoints:
{f2b10a45-2506-afd9-1dd4-d98c57f66e34} 'ХхХ-PC' (Windows Skype)
Ако на първия ред цифрата е "1" - значи ти си единствената конекция.
Ако е повече... имаш проблем - твой близък или познат знае паролата ти и в този момент има конектната и друга връзка с твоя профил в Скайп на друго РС.
Поздрави!
цитирай
8. hellena - Цифрата ми е 1. Благодаря Ви за от...
24.08.2015 07:42
Цифрата ми е 1. Благодаря ти за отзивчивостта и помощта, Жорж!
Може ли когато ми се наложи, отново да питам? :))))
цитирай
9. starforlife - Моля-моля
24.08.2015 17:30
hellena написа:
Цифрата ми е 1. Благодаря ти за отзивчивостта и помощта, Жорж!
Може ли когато ми се наложи, отново да питам? :))))

Радвам се, че бях полезен, миличка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: starforlife
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2589574
Постинги: 1153
Коментари: 16834
Гласове: 13882
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031